Местан: Президентът да чуе и контрапротеста, не ни трябват избори наесен

OFFNews 13 юли 2013 в 19:20 8043 25

Лютви Местан с Делян Пеевски при избора на Пеевски за шеф на ДАНС, който предизвика протестите, продължаващи вече трети месец. Снимка: Сергей Антонов
Лютви Местан с Делян Пеевски при избора на Пеевски за шеф на ДАНС, който предизвика протестите, продължаващи вече трети месец. Снимка: Сергей Антонов

"Президентът ни призова да чуем гласа на протестиращите, съгласни сме с неговия призив. Но готов ли е президентът на свой ред да чуе гласа на тези, които са „За” кабинета „Орешарски” Това попита лидерът на ДПС Лютви Местан, цитиран от "Фокус". След заместника си Йордан Цонев и той се обяви против провеждането на предсрочни парламентарни избори тази есен.

Местан не смятал, че трябвало да има противопоставяне на гласовете "за" и "против" правителството, имало просто различия, които не означавали противопоставяне. А различията, продължи Местан, са "висшата ценност на многопартийната демокрация".

Той не се наемал да брои кои са повече - протестиращите срещу кабинета или протестиращите в негова защита.

Това ставало на избори, каквито имало съвсем скоро.

Лидерът на ДПС се обърна задочно и към президента с въпроса "Въвеждаме ли ново правило - след всеки протест - оставка?".

"Ако след следващите избори, независимо кога биха се провели те, се появят протестиращи и срещу следващия кабинет - 3000, 5000, 10 000 души, г-н президентът ще поиска ли оставката и на следващия кабинет. И къде ще отиде стабилността на институции в България? И защо е конституционно уредената фигура на мандатността?", попита Местан.

Той похвали и защитилия правителството преди няколко дни бивш премиер Симеон Сакскобургготски, като обясни колко бил впечатлен от това, че той се оказал по-верен на духа на републиканската Конституция, отколкото много други български политици.

"Симеон Сакскобургготски е дал много ясна оценка за профила на г-н Пламен Орешарски и е заявил, че премиерът не трябва да подава оставка, защото, ако след всеки протест има оставки къде отива стабилността на институциите", каза още веднъж Местан.

"Смятам, че кабинетът „Орешарски” трябва да получи своя шанс, своето политическо време, колкото и това време да се явява ужаса на предишните управляващи, заяви Лютви Местан. Той бе категоричен, че публичният интерес не е свързан с избори на есен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!