Машини проверяват паспортите на столичното летище

Мадлен Шишманова 28 август 2012 в 11:49 1217 0

Летище София. Снимка: Сергей Антонов
Летище София. Снимка: Сергей Антонов

Електронни гишета за проверка на документите откриха днес на Терминал 2 на столичното летище.

Те са първите от този вид за България и са реализирани по проект на Европейския фонд "Външни граници". Стойността на проекта възлиза на 476 795 лв. без ДДС, а изпълнител е компанията "Атос".

"Реализацията му демонстрира ангажираността на страната ни за присъединяване към Шенгенското пространство и за постигане на високи стандарти на сигурност", казват от вътрешното министерство.

Гишетата бяха открити тази сутрин в присъствието на вътрешния министър Цветан Цветанов.

„С подобни технически устройства като електронните гишета гаранцията за недопускане на лица с фалшиви документи, лица, които биха представлявали интерес за Шенгенската информационна система, ще бъдат установявани на мига. С тези устройства има възможност да бъдат проверявани биометричните данни, паспортът, да бъде заснемано лицето и в реално време да се направи проверка във всички информационни системи“, обясни МВР шефът.

Освен да подобри сигурността на страната, се очаква системата да намали времето за проверка на пътниците и да оптимизира работата на граничните полицаи. Чрез нея един служител ще може да осъществява контрол на няколко електронни гишета.

„Този вид гейт е изключително надежден, а човек преминава през него за максимум 7 секунди, което е улеснение за всички граждани, които притежават такъв тип документи“, заяви от своя страна и Бисер Костадинов от „Гранична полиция”, цитиран от "Фокус".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!