Краткотрайни валежи и температури до 36 градуса през юни

Вероника Шербанова 30 май 2013 в 11:45 1311 0

Топло време
Топло време

Краткотрайни валежи и променливо време с температури до 36 градуса ни очакват през юни. Това съобщи Националният институт по метеорология и хидрология при БАН, цитиран от Дарик.

Максимални температури между 31 и 36 градуса ни очакват през юни. Минималните пък ще са между 8 и 13 градуса.

Средната температура за месеца ще бъде около нормата за юни – между 18° и 21° в страната, между 16 и 18 градуса по високите полета и от 7 до 12 градуса в планините.

Между 60 и 90 литра на квадратен метър е средната месечна сума на валежите през юни. По Черноморието и по долината на река Струма средната сума на валежите ще достигне до 40 – 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони – от 90 до 140 литра на квадратен метър. Очаква се месечната сума на валежите да е около нормата, като валежите ще бъдат неравномерно разпределени.

През целия юни ще се запазят условията за чести превалявания, основно през втората половина на деня о през първата половина на нощта. Преваляванията ще са краткотрайни и ще са съпроводени с гръмотевици, а на места и с градушки.

По-значителни валежи се очакват в началото на месеца и около 9-12 юни. Температурите ще се понижат и времето ще по-хладно от обичайното за месеца. През останалите юнски дни ще бъде предимно слънчево, с валежи само на отделни места.

Краткотрайно захлаждане се очаква и през последните десет дни от юни. Тенденцията обаче ще бъде към намаляване на динамиката на атмосферата и по-малко резки промени във времето, обясняват метеоролозите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!