Кръстиха бъдещите кучета-водачи за незрящи

Сергей Антонов 12 юни 2013 в 14:35 3548 3

Кучета-водачи на слепи. Снимка: Сергей Антонов
Кучета-водачи на слепи. Снимка: Сергей Антонов

  

Бъдещите кучета-водачи за незрящи бяха кръстени днес на церемония в Борисовата градина, организирана от фондация "Очи на четири лапи" и МТел. Събитието бе под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. 

От днес 26-те кучета ще носят фамилията МТел.

Те получиха медальони, а собствениците им - грамоти.

Някои от тях вече са преминали обучението си, а други скоро ще влязат в училището за кучета-водачи.

Кучетата се отглеждат в приемни семейства до навършване на първата им година. През това време кученцата се социализират. В този период кучето ходи, заедно със своя стопанин, на тренировки за послушание, общ курс на социализионни мероприятия, за да може то да се подготви за бъдещата си служба.

През януари 2012 "Очи на четири лапи" беше приета като пълноправен член на европейската федерация на училищата за кучета водачи на слепи.

Обичайно в училището за кучета-водачи живеят не по-малко от 15 кучета в обучение, а в приемните семейства се отглеждат средно 15-20 млади кучета, които се готвят за бъдещата си кариера.

Десетки незрящи българи се радват на независима мобилност чрез 24 часовата помощ на своите четириноги партньори. Към момента са обучени 44 кучета, които са били предадени на своите незрящи стопани за символичната сума от 1 лев, макар обучението на едно куче водач в България в рамките на две години да струва 15 000 лева.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!