Кондукторите в БДЖ вече няма да продават билети

Мадлен Шишманова 09 май 2012 в 15:26 2171 0

"БДЖ-Товарни превози" е пред фалит. Снимка: Сергей Антонов

Кондукторите в БДЖ вече няма да продават билети, те ще имат задължението само да проверяват пътниците, съобщи на пресконференция изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев.

Ръководството на железницата смята, че по този начин ще спрат пътуването без билети и подкупа на кондуктори.

В по-натоварените линии с кондукторите вече ще се движат билетни касиери, които издават билетите вместо тях.

Още 100 души от железницата ще се преквалификацират в билетни касиери, за да се обгрижат всички по-натоварени влакове, каза  Недев.

Напълно е възможно да поставим и камери във вагоните, но това за сега е само идея, обяви Недев.

За първите три месеца от тази година холдинг БДЖ е намалил загубите си с 6 милиона, съобщи на пресконференция Владимир Владимиров – председател на Съвета на директорите в железниците.

Според финансовите данни загубите на БДЖ са в размер на 21 милиона лева за първото тримесечие през 2011 г. и 15 милиона от януари до април тази година. Владимиров бе доволен от постигнатия резултат, защото според него първите три месеци са най-тежки за железниците. 3500 товарни вагона ще бъдат продадени и парите от тях ще отидат за погасяването на втория облигационен заем на холдинга. Предстои да стартира процедурата по продажбата на „Товарни превози“. Мярката е част от реформите за преструктуриране на железниците с цел подобряване на финансовото им състояние. Сред другите мерки, оспорвани от синдикатите, са и масовите съкращения, обявени още миналата година и вече задвижени. Преди ден от БДЖ уведомиха профсъюзите, че предстои съкращаването на 450 души от пътническите превози и още 400 от товарните. Петър Бунев, който е представител на синдикатите, обяви, че до седмица ще се разбере дали ще има нова стачка. Няма законово основание за предстоящото съкращаване на 850 души от системата, смята синдикалистът.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!