Кметът на Созопол ще строи къща в защитена местност

Милен Енчев 12 ноември 2012 в 18:39 2153 4

Южното Черноморие, където пясъчните дюни са обект на системно посегателство. Снимка; БГНЕС
Южното Черноморие, където пясъчните дюни са обект на системно посегателство. Снимка; БГНЕС

Кметът на Созопол Панайот Рейзи планира строителство на вили в свой парцел в защитената черноморска местност „Колокита“ край града.

Това стана ясно от съобщение на екоминистерството, което е одобрило строителството.

Според информацията на ековедомството, намерението на градоначалника е да промени трайното предназначение на терен от малко над 1 дка (който сега не е в регулация и е официално лозе), за да изгради 2 вили за лично ползване с общ капацитет за не повече от 10 души.

Режимът в защитената местност изисква максималната плътност на застрояването да е до 20 % от парцелите.

Решението, с което министърът на околната среда Нона Караджова е съгласувала преобразуването на терена за проекта, гласи, че той няма да навреди нито на „Колокита“, нито на по-обширната защитена зона на дивите птици „Буджака“, в която местността попада.

Пред OFFNews Рейзи коментира, че инвестиционното намерение за двете вили било чисто формално, а същинското му намерение е да промени трайното предназначение на парцела, за да построи къща в бъдеще.

„На този етап планирам само промяна на статута и нямам конкретно инвестиционно намерение – мога в бъдеще да предприема такова, мога и да продам терена“, каза кметът.

По думите му, ако след време се заеме със строителството, вероятно ще го направи с кредит, тъй като не разполага с нужните спестявания. Рейзи посочи, че теренът е на първа линия на черноморското крайбрежие, но не е на самия бряг. Той отказа да коментира как го е придобил.

В защитената местност „Колокита“ може да се строи от 2001 г. насам, когато е бил приет планът ù за управление. След допускането на строителство, тя стана арена на частни своеволия на самия бряг и крайбрежните скали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!