Quantcast

Китай иска да строи пътища и пристанища у нас

Последна промяна на 10 септември 2013 в 10:34 1998 7

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България – пътна, по-специално железопътна и пристанищни комплекси, както и във високотехнологични производства.

Това каза пред журналисти премиерът Пламен Орешарски, който се срещна с китайския си колега Ли Къцян. Двамата се срещнаха в премиерската резиденция в Далиен, на брега на Жълто море, ден преди откриването на световния икономически форум, по-известен като Летния Давос.

 Орешарски е единственият премиер от Централна и Източна Европа, който ще участва в конференцията. 

България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им, е заявил китайският премиер. Къцян е дал съвет страната ни да намери своя модел за развитие. „Няма да се правим на китайци”, отговорил Орешарски, цитиран от БНР.

Страната ни е поискала за догодина да домакинства форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети България.

Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България. В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България. За страната ни Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обясни , че родното производство е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2013 в 12:00

В Ангола е петрол срещу инфраструктура и двете страни са доволни, обаче в Зимбабве същите тия "добри" китайци правят практичекси каквото си поискат.
Така че, всичко зависи от това какво е договорило правителството и на какво ниво.
Ако всичко , което "договарят" управляващите са комисионни, не чакайте нищо добро.

10.09 2013 в 17:58

Е кво лошо има? Аз съм си купил земя в западна европа, ти и волен 100% имате парче земя в сибир ;) така че какъв е проблема. Бъркаш частните от държавните интереси. То си е част от правото за предвижване.

10.09 2013 в 17:57

Значи в африка китайците са направили страшни пътища с/у петрол. Така че това заглавие не е лошо. Все пак джъст бизнес - и ако има конкуренция на мостстрой на Черепа, още по-добре.

10.09 2013 в 13:54

Аз си мисля, че главната причина за това посещение се премълчава умишлено от другарите - целта им е да намерят средства(заем) за рестартиране на проекта БЕЛЯНЕ - хора не трябва да им позволим това да се случи, така ще ни заробят завинаги не за 20, а за още 200години.

10.09 2013 в 12:35

тези със каква стръв унищожават държавата просто не е истина..

10.09 2013 в 11:07

Ами,нормално е,ако не се промени закона след 01.01.2014г.всеки чужденец свободно да си "пазарува"
българска земя....след време "освободените доброволно от бягащите българи в чужбина"територии да
бъдат заселени не само от руснаци и ислямисти,а и от китайци!

10.09 2013 в 10:59

Айде... Почна се! :)

Колко сме подходящи за европейска база на икономически развития Китай!?! Няма други такива ду*едавци в цяла Европа! :) Да посрещнем новите "освободители" от изтока!!!

Добрата новина е, че май това чака всички "бели" държави в последствие, защо да не сме първи?!?

Лондон е наводнен от Китайци! Изкупват новите жилищни комплекси с кредитни карти... Ама то те за тях си и бяха построени...