Китай иска да строи пътища и пристанища у нас

OFFNews 10 септември 2013 в 10:34 2456 7

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България – пътна, по-специално железопътна и пристанищни комплекси, както и във високотехнологични производства.

Това каза пред журналисти премиерът Пламен Орешарски, който се срещна с китайския си колега Ли Къцян. Двамата се срещнаха в премиерската резиденция в Далиен, на брега на Жълто море, ден преди откриването на световния икономически форум, по-известен като Летния Давос.

 Орешарски е единственият премиер от Централна и Източна Европа, който ще участва в конференцията. 

България представлява интерес за китайските инвеститори, но е необходимо да прояви гъвкавост, прагматизъм и равнопоставеност за привличането им, е заявил китайският премиер. Къцян е дал съвет страната ни да намери своя модел за развитие. „Няма да се правим на китайци”, отговорил Орешарски, цитиран от БНР.

Страната ни е поискала за догодина да домакинства форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети България.

Отново на дневен ред е темата за пряка самолетна линия между Китай и България. В края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България. За страната ни Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обясни , че родното производство е твърде недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!