Камен Иванов е първият избран член на ВСС

Борислава Славова 16 септември 2012 в 08:29 1903 0

ВСС
ВСС

Камен Иванов от Софийския апелативния съд е първият избран за член на новия ВСС.

След дълъг размисъл към 3 часа през нощта съдиите избраха Камен Иванов за член на съвета. Почти цяло денонощие продължи делегатското събрание в зала 3 на НДК.

За Иванов са гласували 244 делегати от общо 426, посочва БГНЕС. Единствено той събра необходимите 50% плюс един глас, за да заеме новия пост. Останалите кандидати не успяха да съберат повече от 214 гласа, необходими да ги направят членове на съвета.

На второ място след Камен Иванов се нарежда съдийката от Върховния административен съд Юлия Ковачева с 209 гласа. След нея по брой гласове след първия тур е Милка Итова от СГС с 200 гласа, четвърта е Даниела Костова от ОС-Варна със 199 гласа, пети е Калин Калпакчиев от САС със 187 гласа и шеста е Величка Цанова от СГС със 186 гласа. Всички те, заедно с още 12 кандидати, ще се явят на балотаж тази нощ, за да попълнят останалите пет места от професионалната квота.

Пред журналисти Камен Иванов заяви, че в системата има напрежение. По думите му една от причината е, че има доста нападки срещу съдиите.

Делегатското събрание продължава с провеждане на балотаж. Шест са членовете на ВСС, които трябва да бъдат избрани от професионалната съдийска квота.

Събранието се излъчва онлайн на сайта на Висшия съдебен съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови