Как държавата вкара диджеите в правия път

Последна промяна на 03 септември 2013 в 14:41 33595 31

Държавата вкара диджеите у нас в правия път
Държавата вкара диджеите у нас в правия път

"Дисководещият" трябва да оказва долекарска помощ при инцидент, да анализира работата си след шоу, да е завършил 7 клас, да опазва околната среда, предварително да може да се запознае с музикалните предпочитания на аудиторията си.

Това са част от изискванията за професията "дисководещ", описани в Наредба 81 на Министерството на образованието от 22 юли 2013 г.

В две страници от "Държавен вестник" е обяснено от МОН какви точно трябва да бъдат характеристиките на дисководещия, начинът на организация на мероприятия и на екип, описано е и как диджеят трябва да използва своята техника.

Държавата вкара в правия път и диджеите Държавата вкара в правия път и диджеите

Сред жизненоважните умения на дисководещия са писане на писма, становища, предложения, молби, заявления, написани на компютър, става ясно от наредбата.

Интересно е и как държавата разбира работата на един дисководещ: "Специалността "водещ на музикално-артистични събития" трябва да добавя различни музикални ефекти по време на своята работа, да организира в правилна технологична последователност работното си място".

Задължителната "техника" за обучението на диджеи, според МОН, включва: учебна дъска; комплект за всеки обучаван от два грамофона директ драйв и пулт за миксиране, два CD плеъра, работна маса и стол.

Държавата вкара в правия път и диджеите Държавата вкара в правия път и диджеите

Наредба 81 препоръчва на родните дисководещи на всеки три години да се преминава курс за актуализиране на професионалните знания и умения.

Цялата наредба на МОН вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.09 2013 в 14:23

"Те са красиви и облечени, и даже голи..." - мдаааа, аз се тук се разплаках.

10.09 2013 в 19:52

Нйа-важното за тъпите селяднури, правещи се на диджеи, е а имат елементарни акустични познания, за да не повреждат с високата си музика слуха на хората!...

07.09 2013 в 04:49

brat da ti kaja ako ne znaqt neshto s dj otnosheniqta nakaraygi da te posetqt na privat da im pokaje6 18 godini kak e bilo ama negi plashi leko mirno xaxaxaxaxa

<strong>Моля, пишете кирилица!</strong>

06.09 2013 в 11:12

Вече не са калинки, а "свинки", "делянки" или "ореховки". Какво да се прави? Следваме "модата"...

05.09 2013 в 19:51

Хаха не се бях смял така от години тия са ебаси кретените са тия :D

04.09 2013 в 20:38

Един литературен въпрос за малоумниците дето измислили този закон:
Може ли да ви задам един въпрос ? КОЙ ОТ ВАС Е ТОЛКОВА ПРОЗ* ?!

04.09 2013 в 18:03

Хахахахахахаха, абе , нямаме ли си проблеми в държавицата,че сте тръгнали с Диджеите ,ааа пардон ДИСКОВОДЕЩИТЕ да се занимавате, господа министри?! Вие подигравате ли се с тази наредба?! Каква е логиката, диджея да може да оказва първа долекарска помощ, той медицинска сестра ли е ?!

04.09 2013 в 17:58

омг, утф!!!

04.09 2013 в 13:47

Как хората които не слушат музика определят какво да слушат другите? Музикална култура според мен означава и секция с минимум 1000 диска ( примерно 500 оригинални) а не етажерка с 20. И после ела ми обясни че си завършил консерватория или теория на музиката!
Ще ви плащаме това е ясно. Нека артистите вземат пари като автори и т. н. Но да ни третирате като хора извън някаква наредба на която не отговаря почти никой ми се струва леко несериозно. Почнахте не да служите на хората а да създавате престъпници ако ми следите мисълта? И до кога законите ще ощетяват а не да поставят ясни рамки ?
И за финал: Музиката е за слушане ----> не за говорене.

04.09 2013 в 11:14

Трагично си е... Или да се смееш с отвращение.
/Пропуснали са електрическа грамотност: 2-фазен и 3-фазен ток и отделно AC-DC-положение; икономично използване на LED-лампичките в гейн-индикаторите, т.е. поне червените да не светят; различаване на разнасящите се хапченца из дискотеката по цвета в тъмното.../