Изложба за трафика на хора

23 октомври 2012 в 13:49 1429 0

Трафик на хора.  Снимка: БГНЕС
Трафик на хора. Снимка: БГНЕС

Изложба, посветена на трафика на хора STEP 2 FREEDOM, ще бъде поставена на Моста на влюбените в София от 25 октомври до 11 ноември, съобщиха от Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ).

Изложбата е част от инициативите по повод 18 октомври – Европейският ден за борба с трафика на хора. 

В изложбата са включени 58 плаката, които дават творческата гледна точка по проблема с трафика на хора на студенти от департамент „Изящни изкуства” на НБУ и на Джуди Бойл, създателката на международния проект The NO Project. В изложбата са включени и визии от различни информационни кампании на НКБТХ.

Това е своеобразно продължение на оригиналната изложба FREE ME, която се състоя през юни 2012 г. и на която бяха показани инсталации, плакати и художествени произведения, изработени специално за изложбата от студенти от НБУ, както и произведения, част от проекта The NO Project.

По предварителни данни Европейската комисия докладва, че 76% от жертвите на трафик на хора в ЕС са експлоатирани сексуално, 14% са подложени на трудова експлоатация, 3% са принудени да просят, 1% са експлоатирани в домакинствата и 6% са подложени на друг тип експлоатация. От своя страна Международната организация на труда докладва, че в ЕС жертвите на принудителен труд, включително принудителна сексуална експлоатация, са 880 000 души. В България само за първите 6 месеца на 2012 г. са идентифицирани 337 жертви, а за миналата година броят е 541.

Според данни на НКБТХ през 2011 г. в България са регистрирани 541 жертви на трафик. Значителна част от тях (448 души) са жени. При 404 случая основната цел на извършеното спрямо тях престъпление е сексуалната експлоатация, следват трудовата експлоатация – 91 случая, и трафикът с цел продажба на новородено дете – 29 случая.

The NO Project е независима инициатива, която цели създаване на информираност и критично мнение по проблема с трафика на хора. В България тя се осъществява изцяло с подкрепата на Пощенска банка. Проектът е специално насочен към младите хора и използва популярни сред тях изразни средства като музика, изкуство, образование и социални медии. The NO Project цени техния потенциал да влияят и да променят съществуващите поведенчески модели. Повече за проекта можете да откриете на www.thenoproject.org.

Изложбата е съвместна инициатива на комисията, Нов български университет (НБУ) и международния проект The NO Project, който се реализира в България по покана на Пощенска банка. Събитието се осъществява в партньорство със Столична община. Инициативата цели да повиши информираността на обществото по проблема и да напомни, че никой не е застрахован, а мащабите на това престъпление са огромни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!