Икона на руското царско семейство Романови пристига във Варна

Елица Мартинова 09 февруари 2013 в 08:41 4958 0

Николай II и семейството му - последните членове на царската фамилия Романови
Николай II и семейството му - последните членове на царската фамилия Романови

Катедралният храм „Свето успение Богородично” във Варна ще посрещне в събота иконата на светите император Николай II членовете на неговото семейство, които са последните представители на руската царска фамилия Романови.

Иконата - точно копие на тази, която се съхранява в църквата "Св. апостоли Петър и Павел” в Петерхоф, ще бъде дарена на варненския храм.

Светинята е съпровождана от църковна делегация, оглавявана от викария на митрополита на Санкт Петербург Негово преосвещенство епископ Мстислав и вицегубернатора на града Василий Кичеджи.

В храм „Свето успение Богородично” ще посрещнат тържествено делегацията в 12 ч.

Последният руски император Николай II и неговото семейство са избити от болшевишката власт през 1917 г. и през 2000 г. са канонизирани за светци. От тяхната смърт се ражда легендата за принцеса Анастасия – най-малката дъщеря на Николай II. Дълги години много хора смятат, че тя се е спасила и е жива наследница на Романови.

Николай II е ктитор на катедралния храм във Варна.  През 1901 г. е дарил 42 по-малки и 3 големи икони, а през 1904 г. - още осем икони за средните и северните врати на иконостаса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!