Язовирите са пълни на 90-95%

Елица Мартинова 06 април 2013 в 10:22 1305 0

Язовир. Снимка: БГНЕС
Язовир. Снимка: БГНЕС

Язовирите в страната са запълнени на около 90-95% от капацитета си. Това заяви ръководителят на секция „Агрометеорология” в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН проф. Валентин Казанджиев, цитиран от „Фокус”.

Той обаче успокои, че метеоролозите не предвиждат големи количества на валежи, които да доведат до преливане на язовирите.

„Валежните количества в следващите дни няма да бъдат толкова големи и все още вероятност от наводнения не съществуват като реална опасност. Но трябва да вземат мерки, при проявление на времето с по-обилни и по-интензивни валежи, да се освобождават части от обемите на язовирите, за да могат да поемат количествата вода, които ще дойдат от техните водосбори”, обясни Казанджиев.

Той коментира още, че от началото на годината времето в цяла Европа е белязано от аномалии.

„Времето се променя, но не в регионален мащаб – за нашата страна, а се променя в глобален мащаб. Всичко това най-вероятно е резултат от глобалната промяна на климата на планетата”, каза Казанджиев и подчерта, че компетентните органи трябва да вземат своевременни мерки, за да бъдат подготвени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови