Хотелиери изпищяха от ЕНЕРГО ПРО и тройни сметки ток

09 април 2013 в 14:58 2703 0

ЕНЕРГО ПРО отчете с 29% средно по-ниски сметки за февруари. СНИМКА: БГНЕС
ЕНЕРГО ПРО отчете с 29% средно по-ниски сметки за февруари. СНИМКА: БГНЕС

Хотелиери от  Добричка област пропищяха от двойно и тройно по-високи сметки за ток, които получили за декември и януари.

Собствениците на хотели написаха жалба до енергодружеството ЕНЕРГО ПРО, до премиера, ДКВЕР и националния омбудсман и Комисията за защита на потребителите и заплашиха с бойкот на новия туристически сезон.

Никога напрежението в бранша не е било толкова голямо, не сме изпадали в такава криза, коментира председателят на Браншова асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за регион-Добрич Димитър Димитров.

В жалбата си те изброяват 15 искания. Двете най-основни са за проверка на електромерите заради съмнение за злоупотреби и за съмнения за умишлено подавана ел. енергия с по-ниско от нормалното напрежение - 220 V. "Това обстоятелство изисква по-дълга работа на ел. съоръженията ни, за да компенсират по-ниското подавано напрежение. Доказателство за това са често изгарящите ел. крушки и дефектирането на ел. уреди. С това обаче ни се нанасят материални щети, които в пъти надвишават плащаната от нас ел. енергия", пишат потърпевшите.

Те настояват още да отпадне изискването на ЕНЕРГО ПРО за 75% авансово плащане на месечните сметки, както и междинното заплащане, а изправността на електромерите да се проверява на всеки 3 месеца.

Oт ЕНЕРГО ПРО коментираха, че ще разгледат колективната жалба и ще обявят становището си. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови