Химикали от Русия могат да стигнат до крайбрежието ни чак след 12 дни

Последна промяна на 11 юли 2012 в 17:51 1200 2

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Басейнова дирекция за управление на водите "Черноморски район" – Варна подаде сигнал за замърсяване на Черно море след наводненията в Краснодарския край. Екип на Регионалната лаборатория е извършил вчера обследване на крайбрежните води срещу село Крапец. Взети са проби. Резултатите от тестовете ще бъдат изпратени на Басейновата дирекция. От Регионалната лаборатория не са установили видимо замърсяване от нефтопродукти на повърхността на водата. Официалното становище на Дирекция „Морска администрация“ – Варна е, че замърсяване няма. „Няма съмнение, че някакви химикали ще достигнат и до нас, но има значение тяхната концентрация. Руските власти са длъжни да ни предупредят, ако има замърсяване в опасна концентрация. Засега не сме получавали подобна информация от тях, но за всеки случай сме изпратили и запитване. Очакваме отговора в най-кратки срокове“, заяви пред OFFNews.bg изпълнителният директор на Дирекция „Морска администрация“ – Варна Валентин Енчев в понеделник. "Получихме информация, че на 7 юли е имало частично замърсяване, но то е било бързо ликвидирано", каза за OFFNews.bg днес Пламен Бонев от Морска администрация. По думите му това гласи официалният отговор след запитването от страна на Дирекция „Морска администрация“. "Хипотетично е възможно да бъде отчетено замърсяване, но химикалите могат да достигнат до българското крайбрежие най-рано около 23 юли, тъй като разстоянието до Краснодарския край по потока на черноморското течение е 900 км", обясни пред OFFNews.bg Асен Личев, директор на Дирекция "Управление на водите" към Министерството на околната среда и водите. Вчера са направени замервания, за да се установи състоянието на морските води в най-северната точка на нашето крайбрежие – срещу село Крапец. Данните ще покажат действителното състояние и ще бъдат база за сравнение, допълни Личев. След 20 юли пък са предвидени наблюдения на морските води в същия участък през следващите седем дни. Въпреки взетите мерки Личев беше категоричен, че на практика не очаква да има въздействие върху българското крайбрежие, защото възможното замърсяване ще бъде пренесено до нашия бряг след многократно разреждане в морската вода и от водите на реките Дон, Днепър, Днестър и Дунав.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.07 2012 в 21:49

Само да не стане като Чернобил???В тази суматоха и ужас какво запитване им отправяме и на кого се осланяме,а и имаме ли причина да им вярваме?Нашите власти трябва сами да си пазят района и навреме да установят ако има замърсяване,а не да чакат 23 юли...проби да се вземат непрекъснато! Чак след 12 дни, ако вземат проби и докато ги изследват, и излязат резултатите може да стане късно за много неща!Нека не сме чак толкова доверчиви и сляпо да вярваме !

11.07 2012 в 18:18

Променете си заглавието ако искате някой да чете тук новините.Навремето така прочетох в Нощен Труд че благороден елен е убил германец.В статията пишеше точно обратното.После спрях да вярвам на заглавията от този весник и никога повече не го купувах.
Леко по-леко започвате да се превръщате в жълта медия.
Кога се замърси морето а и време намериха да изчистят замърсяването?Помислете малко толкова ли е трудно.
 
X