Германска асоциация скочи срещу ТИМ

23 май 2013 в 10:46 1780 1

Летище, Снимка: БГНЕС
Летище, Снимка: БГНЕС

Германска асоциация за етичен бизнес поиска да бъде „ликвидирано“ сътрудничеството на компанията Fraport AG с групировката ТИМ.

Това съобщава сайтът "Биволъ", който се позовава на писмо на Асоциацията на критичните акционери, публикуван на официалния сайт на компанията Fraport.

Германската компания е в съдружие с българската логистична компания БМ Стар.  Съвместното дружество "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД спечелиха през 2006 година конкурса за концесия на летищата във Варна и Бургас за срок от 35 години. 

В писмо до председателя на Управителния съвет на германската компания Щефан Шулте, част от акционерите в компанията искат разваляне на съдружието с българската фирма, която те свързват с групировката ТИМ.

„Fraport AG участва в джойнт венчър с българската БМ Стар, с която от 2006 г. оперира летищата в Бургас и Варна. BM Star е част от българската икономическа групировка ТИМ. За ТИМ съществуват сериозни подозрения, че е създала широко разклонена мрежа, с която поддържа корупцията и организираната престъпност в политическия и икономически живот на страната. ТИМ се смята за едно от основните действащи лица, отговорни за изключително лошото управление на България, което наскоро доведе до масови протести.

С това Fraport AG нарушава десетия принцип на Глобалния договор на ООН, с чието спазване се е ангажирала. Надзорният съвет не може да бъде освободен от отговорност, докато компанията не предприеме убедителни стъпки в борбата с корупцията във всичките ѝ форми“, се казва в писмото, изпратено на 16 май 2013 година.

Акционерите искат на заседанието на Общото събрание на Fraport, насрочено за 31 май 2013 г., да бъде потърсена отговорност от членовете на Управителния съвет на фирмата за допускането на подобно съдружие. "За ТИМ има силни подозрения, че са част от широка политическа и икономическа мрежа за корупция и поддържат връзки с организираната престъпност. ТИМ са основната причина за масовите протести в България..." - пише в писмото, подписано от Марк Дюфнер, директор на Асоциацията на критичните акционери, който е публикуван на официалния сайт на компанията Фрапорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews