Финансирането по американски програми за България е застрашено

OFFNews 01 октомври 2013 в 11:56 3096 8

Ивайло Калфин, евродепутат. Снимка: СБЖ
Ивайло Калфин, евродепутат. Снимка: СБЖ

Финансирането по американски програми, включително за България, е застрашено заради проблемите с приемането на бюджета на САЩ за 2014 г., предупреди българският евродепутат Ивайло Калфин.

Това предупреждение е било отправено от бюджетния офис на американския президент Барак Обама към гостуващата във Вашингтон делегация на бюджетната комисия на Европейския парламент, в която е и Калфин.

Републиканското мнозинство в Конгреса на САЩ настоява за орязване на бюджетните разходи. Това не е приемливо за демократите, които пък са мнозинство в горната камара на парламента – Сената.

"Ако до края на септември не се намери съгласие, САЩ ще достигнат тавана за държавен дълг и ще има риск от спиране на плащанията", съобщи Ивайло Калфин. 

Секвестрацията (автоматично генерално орязване на разходите) е в сила от април и засяга основно инвестиционни разходи. Засега се търсят резерви като например намаляване на работното време на служителите, добави българският евродепутат.

Според Държавния департамент на САЩ основната програма, финансирана от Вашингтон у нас е свързана с модернизацията на българската армия, така че да отговаря на стандартите на НАТО.

Автор на предложението за затягане на коланите е председателят на бюджетната комисия и кандидат за вицепрезидент на Мит Ромни, конгресмен Пол Райън. Той предлага, чрез намаляване на публичните финанси за 10 г. САЩ да намали дълга си с 22%. В момента той съставлява 75 на сто от БВП. Райън изложи мотивите за ограничаване на публичните разходи в САЩ пред евродепутатите от бюджетната комисия и представи мерките, които се вземат за осъществяването им.

Делегацията на Европейския парламент имаше срещи във Вашингтон и с членове на бюджетната комисия на американския Конгрес, с директора на бюджетната администрация на Конгреса Дъглас Елмендорф, както и с председателя Харолд Роджърс и членове на комисията за разпределението на бюджетни средства в Конгреса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови