Quantcast

Финансирането по американски програми за България е застрашено

Последна промяна на 01 октомври 2013 в 11:56 2540 8

Ивайло Калфин, евродепутат. Снимка: СБЖ
Ивайло Калфин, евродепутат. Снимка: СБЖ

Финансирането по американски програми, включително за България, е застрашено заради проблемите с приемането на бюджета на САЩ за 2014 г., предупреди българският евродепутат Ивайло Калфин.

Това предупреждение е било отправено от бюджетния офис на американския президент Барак Обама към гостуващата във Вашингтон делегация на бюджетната комисия на Европейския парламент, в която е и Калфин.

Републиканското мнозинство в Конгреса на САЩ настоява за орязване на бюджетните разходи. Това не е приемливо за демократите, които пък са мнозинство в горната камара на парламента – Сената.

"Ако до края на септември не се намери съгласие, САЩ ще достигнат тавана за държавен дълг и ще има риск от спиране на плащанията", съобщи Ивайло Калфин. 

Секвестрацията (автоматично генерално орязване на разходите) е в сила от април и засяга основно инвестиционни разходи. Засега се търсят резерви като например намаляване на работното време на служителите, добави българският евродепутат.

Според Държавния департамент на САЩ основната програма, финансирана от Вашингтон у нас е свързана с модернизацията на българската армия, така че да отговаря на стандартите на НАТО.

Автор на предложението за затягане на коланите е председателят на бюджетната комисия и кандидат за вицепрезидент на Мит Ромни, конгресмен Пол Райън. Той предлага, чрез намаляване на публичните финанси за 10 г. САЩ да намали дълга си с 22%. В момента той съставлява 75 на сто от БВП. Райън изложи мотивите за ограничаване на публичните разходи в САЩ пред евродепутатите от бюджетната комисия и представи мерките, които се вземат за осъществяването им.

Делегацията на Европейския парламент имаше срещи във Вашингтон и с членове на бюджетната комисия на американския Конгрес, с директора на бюджетната администрация на Конгреса Дъглас Елмендорф, както и с председателя Харолд Роджърс и членове на комисията за разпределението на бюджетни средства в Конгреса.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.10 2013 в 20:05

Offnews - "приемането на бюджета на САЩ за 2014 г"


Това е грешка. САЩ нямат бюджет от първата година след встъпването на Обама в длъжност.
Долната камъра на парламента всяка година е представяла в Сената проекто бюджет който не е представян за разглеждане от ръководитела на сената сенаторът-демократ от Невада Хари Рийд. Тоест за 6 години президенстане на Обама 5 проекто бюджета одобрени от House of representatives събират прах на бюрото на Хари Рийд.
В същото време Белият дом е преставил проекто бюджети в Сената които са били отхвърлени от сенаторите със 100% от гласовете. Тоест всички сенатори-демократи също са били против.
През цялтото това време Обама е искал разрешение от Конгреса да взема заеми и е харчил без бюджет.
И сега му казват "Enough is enough".

01.10 2013 в 19:40

И твойта, и твойта... Да е жива и здрава :)

01.10 2013 в 15:30

Ъ, кво... Същото което и сега. Ще си бърка с пръстче по странни места на тялото и ще маже по клавиатурата както досега. Само дето няма да има кой да му плаща 10ст. на пост и ще се чуди къде за кого какво да реве. Тумор.

01.10 2013 в 15:29

Горката ти майка :)

01.10 2013 в 13:10

ужас! и сега какво ще правиш ти зимъска хахаха. Аз поне ви мразя безплатно.

01.10 2013 в 13:07

Няма, не бойте се. Такива дейности се движат извънбюджетно.

01.10 2013 в 12:53

Лошо!Ще ни спрат паричките за протестите.

01.10 2013 в 12:35

Горкия Асенчо Генов. Горката Антоанета Цонева.. Горкия Реаниматорски блог.... :)