Експертиза оневинява медиците от Горна Оряховица

10 септември 2012 в 08:55 1441 1

 Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов. Снимка: БГНЕС

Деветорната съдебномедицинска експертиза оневинява четиримата медици, които бяха набедени от вътрешния министър Цветан Цветанов, че умишлено са умъртвили новородено в болницата в Горна Оряховица през 2010 година. 

Това съобщава вестник "Сега", като се позовава на Дечо Дечев, адвокат на единия от набедените лекари - Димитър Сотиров.  "Експертизата сочи, че няма извършено престъпление, тъй като детето е мъртвородено", обясни той. Медицинското заключение съвпада с това на петорната експертиза, поръчана по делото, станало известно като "бебето от фризера". Прокуратурата си поръча втора експертиза, този път от девет водещи медици, в началото на миналата година. В края на юли медицинското заключение бе представено на държавното обвинение, но в него липсваше подписът на един от авторите. Затова Окръжната прокуратура във Велико Търново обяви, че разследването не е приключило, и върна експертизата за липсващия параф. Още тогава беше ясно, че второто експертно мнение също оневинява медиците. "Не че този лекар не е искал да подпише, просто е бил в командировка, но той е съгласен с изводите на останалите", коментира Дечев.

Четиримата лекари - Димитър Сотиров, Катя Гецова, Стефан Лазаров и Михаил Милатович, бяха обвинени от МВР шефа Цветанов, че умишлено са умъртвили новороденото дете на 17-годишната ученичка Боряна Георгиева. Лекарите твърдят, че детето е мъртвородено, но няколко дни по-късно са показно арестувани. Според Цветанов те умишлено са оставили живото бебе във фризер. Министърът дори прочете от парламентарната трибуна СРС-та на разговори между тях, които според него доказвали вината им. "Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс", каза тогава Цветанов. На два пъти обаче тезата му търпи провал.

Наскоро окръжният съд в Габрово оправда Сотиров, Лазаров и Гецова за смъртта на друго дете през 2009 г. Това разследване също бе образувано, след като Цветанов прочете СРС в парламента. По него прокуратурата твърди, че тримата лекари са изпълнявали немарливо работата си, което е довело до смъртта на новородено момче на 1 юли 2009 г. Съдът обаче не прие тази теза и ги оправда.

"Би следвало прокуратурата да прекрати разследването, в противен случай ще има оправдателна присъда", коментира адвокатът Дечев. Засега не е ясно каква ще е реакцията на държавното обвинение. Говорителят на окръжната прокуратура бе в отпуск, а шефът не си вдигаше телефона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови