ЕК понижи прогнозата си за икономическия ни растеж

03 май 2013 в 13:48 1505 0

Най-висок процент на сива икономика има България от всички в ЕС
Най-висок процент на сива икономика има България от всички в ЕС

Европейската комисия (ЕК) обяви, че не очаква политическите сътресения у нас да повлияят значително на икономиката. Тя обаче понижи прогнозата си за ръста на брутния ни вътрешен продукт през тази и следващата година. Понижени са очакванията за растежа в повечето страни-членки, както и за Еврозоната и Евросъюза като цяло, предаде БНР.

Социалните вълнения, довели до оставка на кабинета и предсрочни избори, ще имат ограничено въздействие върху икономическия растеж, гласи частта за България от представената днес пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията. Тя залага по-нисък ръст на икономиката ни спрямо очакванията от февруари – тогава бяха заложени 1,4 процента за тази и 2 процента за следващата година. Актуализираната прогноза е за 0,9 през 2013-а и 1,7 през 2014-а. Негативната външна среда и слабия трудов пазар са основните фактори, задържащи икономическия ръст на България, основни двигатели за него са вътрешното търсене и стабилизирането на инвестиционната активност – най-вече благодарение на средствата от еврофондовете, отбелязва от ЕК.

ЕК очаква безработицата у нас през тази година да бъде 12.5 на сто, дефицитът – 1.3 процента, а дългът – 17.9 на сто, като за него се очаква ръст до 20.3 процента догодина.

За Евросъюза и Еврозоната през тази година се очаква рецесия, която в еврозоната, през настоящата година, ще бъде по-сериозна от предварителните прогнози.

Европейската комисия обаче е оптимист за Гърция и очаква растежпрез следващата година след шест години на рецесия. В същото време за Кипър прогнозата е сериозна рецесия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови