Драгомир Стойнев сезира прокуратурата за злоупотреби в енергетиката

OFFNews 16 септември 2013 в 16:54 1673 3

Драгомир Стойнев. Снимка: Министерски съвет
Драгомир Стойнев. Снимка: Министерски съвет

Енергийният министър Драгомир Стойнев сезира прокуратурата за нередности в българската енергетика на стойност 230 млн. лв.

От Министерството на икономиката и енергетиката съобщиха, че сигналът касае неправилно планиране и изразходване на средства в частта от дейността на НЕК и ЕСО, без отчитане на задълженията по дългосрочните договори за разполагаемост за студен резерв с ТЕЦ „AES-Гълъбово“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица изток 3“. Неправилното планиране е било известно още през 2012 г. Тогава е установено, че разполагаемостта за студен резерв и услуги на двете централи е отчетена от ДКЕВР при формирането на регулираната цена за достъп на ЕСО.

С писмо от август 2012 г. МИЕ е уведомило тогавашните изпълнителни директори на ЕСО и НЕК.

Три месеца по-късно (през ноември 2012 г.) в официална кореспонденция до НЕК и ЕСО ДКЕВР също констатира, че не би следвало да има финансови и правни пречки за уреждане взаимоотношенията при заплащането на разполагаемост за студен резерв по дългосрочните договори. Въпреки това ЕСО не е заплатило дължимите разходи по горепосочените договори за разполагаемост за студен резерв на НЕК, като средствата са били насочени към други дружества.

До този момент никой, освен министър Драгомир Стойнев, не е предприел действия за информиране на компетентните органи по случая.

За периода 01.-08.09.2013 г. в прокуратурата бяха внесени други три сигнала за нередности на обща стойност 160 млн.лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!