Ден на преподобна Ефросиния

Марина Парпулева 25 септември 2012 в 00:01 1030 0

Ефросиния се родила в семейството на знатни християни от Александрия. Била умна и много красива. Не един младеж в града бил запленен от нея. Но боголюбивата Ефросиния повече от всичко искала да живее само за Господ.

По време на храмовия празник на един манастир край града, на който бащата на девойката редовно давал помощи, Ефросиния склонила един старец йеромонах да я направи послушница. Тайно то родителите й старецът подстригал косите й и я облякъл в монашески дрехи. Предрешена като мъж, Ефросиния отишла в Теодосиевия манастир, където се представила, като евнух Смарагд. Там девицата заживяла сама в една килия, където 38 години прекарала в пост, молитви и пълна отдаденост на Бога.

Много пъти скърбящият баща на Ефросиния идвал в манастира и разпитвал за изчезналата си дъщеря. Всички опити да открие любимото си чедо останали напразни, докато един ден не ги срещнала съдбата. Трогнат от горещата изповед на своя баща, Смарагд излял цялото си сърце пред него. Но не намерил сили да му каже, че това е дъщерята, която той търси.

Три дни преси смъртта на Ефросиния бащай отново дошъл в манастира. Чак тогава Смарагд разкрил истината за своя монашески живот. Тайната на девицата Ефросиния станала достояние на цялото монашеско братство.

Преподобна Ефросиния умряла блажена в прегръдките на своя баща през 445 г. Оттогава на 25 септември монасите започнали да честват светлата памет на преподобна Ефросиния и нейния благочестив баща.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки