Ексклузивно Иван Калчев - Глиги: Връщам се, за да участвам в същата война, но с други средства

БСП: Бюджет 2014 трябва да е за бедните, учащите и регионите

Последна промяна на 05 октомври 2013 в 18:54 2281 5

Сергей Станишев. Снимка БГНЕС
Сергей Станишев. Снимка БГНЕС

В Бюджет 2014 трябва да се акцентира на социалната сфера, образованието и подкрепата на местното самоуправление, обяви Сергей Станишев след заседанието на Националния съвет на БСП.

За пръв приоритет той посочи социалната сфера, като, по думите му, в Бюджет 2014 трябва да бъде реализирано въвеждането на Швейцарското правило и увеличението на минималната работна заплата.

Вторият водещ приоритет е образованието. Трябва да проличи ясно връщането на образованието към приоритетно финансиране, наред с това и с ясни политики, каза още Станишев.

По думите му третият акцент трябва да бъде по-балансираното развитие на регионите и подкрепа на местното самоуправление. "Ще търсим възможности за привеждане на националната политика към регионите, така че хората да видят, че чрез бюджета, чрез националната политика се решават проблеми на всеки един регион. Те няма да бъдат решени за една година, но трябва да се направят конкретни стъпки към всеки един регион", каза Станишев.

Важно е бюджетът да бъде израз на политика и приоритетите на правителството ясно да бъдат очертани, каза още лидерът на БСП, като добави, че са формулирани редица приоритети. "Първо - необходимо е да се изиска от всички министерства ясен преглед на текущите разходи и тяхното оптимизиране, с оглед акумулиране на ресурс за решаване на проблемите на хората, бизнеса и регионите. Второ - всички сме наясно, че икономиката през тази година е в тежка ситуация, приходната част за полугодието е твърде проблематична, независимо от това правителството трябва да покаже своята воля за подобряване работата на приходните агенции и постигането на по-амбициозна приходна част", категоричен бе той.

Станишев подчерта, че трябва да личи политиката за подкрепа на икономическото развитие, създаването на работните места и доходите на хората.

Лидерът на БСП обяви и единодушно взетото решение на Националния съвет за подкрепата на номинацията на Мартин Шулц за водещ кандидат на партията на Европейските социалисти за предстоящите избори през 2014 година.

Той ще бъде лицето на кампанията. Вярвам, че ще направим всичко необходимо да постигнем оптимален резултат и в Европа. Той е изключително добра и полезна кандидатура за България, като държава, категоричен бе Станишев.

Чрез цялостното си поведение от 1994 година, когато става евродепутат, през годините когато е бил лидер на Групата на социалистите в Европейският парламент, до днешния момент, когато е председател на Европейският парламент, Мартин Шулц е показал принципно и ясно, последователно и приятелско отношение към България, обясни лидерът на БСП.

България има нужда от повече такива хора на ключови позиции в Европа. А без съмнение позицията на председател на Европейската комисия е именно такава - ключова позиция, която може да бъде от изключително значение за България в перспективата на 2014 година – Европейските избори, каза още Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови