Борисов: Лекарите бягат, защото образованието ни е добро

Юлиан Христов 09 април 2012 в 10:03 1559 1

Бойко Борисов  Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов Снимка: БГНЕС

Лекарите бягат, защото имаме добро образование, а не защото има проблеми в здравеопазването и заплатите им са ниски. Това заключение направи рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов в интервю за bTV.

По повод притеснителната липса на кадри в някои от медицинските специалности, например анестезиология, Борисов заяви, че щом имало ниша, тя щяла да се запълни - такъв бил принципът на пазарната икономика.

Той беше категоричен, че пълната забрана за тютюнопушене на обществени места ще влезе в сила от 1 юни. В барове и дискотеки обаче щяло да продължи да се пуши.

На въпрос кога ще се усети намаляването на цената на газа с 11%, договорено с Русия от 1 април, отговорът беше: "Рано е още, нека на изчакаме".

По повод напрежението и продължаващите протести в ОЦК-Кърджали Борисов заяви:

"Ако българската държава започне да принуждава фалиралите частници с насилие да извършват своята дейност, това означава, че сме полицейска държава. Това, което държавата е направила на този етап са проверките на инспекцията по труда. Другият механизм е да хванем, да го заведем Захариев там, да го бият с камъни и да му източват сметките“.

Той отново защити тезата си, че трябва да има 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" и допълни, че решението ще бъде взето на следващото заседание на Министерския съвет. Чрез него реакторът, предвиден първоначално за АЕЦ "Белене", ще бъде монтиран в "Козлодуй".

"Енергетиката ни има нужда от още един реактор. Това сочи първоначалното заключение на консултанта HSBC. Сега един реактор в АЕЦ „Козлодуй“ работи само за загубите по мрежата", каза Борисов.

Премиерът беше категоричен още, че у нас няма да има недостиг на ток, защото в момента България произвеждала два пъти повече, отколкото консумирала.

До година и половина ще има разработено газово находище у нас, заяви още премиерът.

Има залежи на каквото трябва, не е шистов газ“, каза Борисов, като обясни, че докато не бъдат ясни резултатите, няма да даде повече подробности. Това е спасението да се намерим свои ресурси, коментира той. Според премиера проектът „Белене“ е „една гигантска юридическа далавера“. Направен е договор за дострояване без цена. "Те правят търг за дострояване и тогавашната централа е била почти готов, оборудването е било тук спокойно е могло да го довършат".

Премиерът обясни, че се надява скоро цената на природния газ за потребителите да падне, за което се водят преговори с Русия. Според него проблемобаче остават посредниците при доставките на синьо гориво. Борисов заяви, че парламентът трябва да остави мораториума за шистовия газ и да разреши проучванията за конвенционален газ. Спасението е да си намерим собствени ресурси, каза Борисов. По думите му - държавата няма как да регулира цените на горивата. Предложените мерки от бизнеса можели да намалят цената само с 3-4 стотинки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови