Бойци с българско гражданство са били убити в Сирия

Александра Маркарян 05 юни 2013 в 13:12 3386 5

Протест в Турция срещу сирийския президент Башар Асад. Снимка: EPA/БГНЕС, архив
Протест в Турция срещу сирийския президент Башар Асад. Снимка: EPA/БГНЕС, архив

За последните 11 месеца в Сирия са били убити 280 бойци, включително от България. Те са воювали на страната на опозицията. Това се казва в доклад на вашингтонския Институт за Близък Изток и компанията "Флешпойнт глобъл партнърс", специализирана в изучаването на проблемите на тероризма, предаде ИТАР-ТАСС.

До момента не е съобщавано официално за български бойци, загинали в конфликта в Сирия. Докладът не уточнява техния брой.

Пред OFFNews д-р Мохд Абуаси, директор на Института за близкоизточни изследвания, обясни, че сред съпротивата има сирийски бойци с българско гражданство. Става въпрос за сирийци, които са родени и живели у нас, но са заминали, за да участват в сраженията срещу правителствените войски. Той обясни обаче, че данните от цитирания доклад не са точни и жертвите сред чужденците са доста повече. Според него става въпрос за близо 2000 души. Д-р Абуаси даде пример с жертвите сред ливанските граждани. В доклада се споменава, че те са 20 от началото на конфликта, а само в един ден от конфликта е имало 37 убити ливанци.

По-голямата част от загиналите 280 бойци са били членове на терористичната групировка "Джебхат ан-Нусра", свързана с "Ал Кайда", пише още в американския доклад.

Чуждестранните бойци в Сирия са няколко хиляди. Те пристигнали от Либия - 60, Тунис - 47, Саудитска Арабия - 47, Йордания - 32, Египет - 27 и Ливан - 20.

Сред убитите има петима бойци от Чечня, четирима от Дагестан и още седмина от други руски региони. От останалите бивши съветски републики са споменати Азербайджан и Узбекистан. Напълно очаквано в списъка фигурират Турция, Алжир, Мароко, ОАЕ. В него също така попадат и редица европейски страни – Великобритания, Ирландия, Франция, Дания и България, а също така Австралия. Неотдавна беше съобщено за смъртта на американския гражданин Никол Менсфилд.

В документа се съдържат само кратки данни за около 20 бойци. Авторите на документа са преброили 17 различни бунтовнически групировки, в които са влизали чуждестранните бойци. От тях по-голямата част принадлежат на "Джебхат ан-Нусра". На второ място се нарежда Сирийската свободна армия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови