Бойко обяви мобилизация - поемаме ЕС през 2018-а

Елица Мартинова 14 септември 2012 в 16:08 1695 1

Бойко Борисов. Снимка: Сергей Антонов
Бойко Борисов. Снимка: Сергей Антонов

„Вече поставяме на дневен ред българското председателство на Съвета на ЕС и, макар да се вижда повече далеч в бъдещето – втората половина на 2018 г., подготовката ни трябва да започне възможно най-рано“, заяви от парламентарната трибуна в петък премиерът Бойко Борисов.

Той обяви това по време представянето на Доклада за развитието на приоритетните за Република България теми и досиета по време на датското председателство на съвета на ЕС (януари-юни 2012 г.) и основни приоритети по време на кипърското председателство на Съвета на ЕС (юли-декемвреи 2012 г.).

Според Борисов изминалият период е бил успешен за страната ни, защото България е постигнала важен напредък по ключови теми.

„България постигна напредък по два важни приоритета – отделянето на кохезионната политика в отделен подраздел на финансовата рамка и продължаване на помощта за извеждане от експлоатация на ядрени мощности в България, Словакия и Литва“, посочи от трибуната Борисов.

Не така оптимистична бе гледната точка на депутатите от „Коалиция за България“.

„Представеният доклад е формален. В някои случаи позициите не защитават еднозначно българския интерес. В доклада не формулираме какви средства искаме за следващия програмен период на ЕС, какви местни политики ще подкрепяме с тях, как реализацията на тези политики ще способства за икономическо развитие на страната“, посочи Орешарски.

Депутатите от ГЕРБ не пропуснаха възможността да итъкнат становището си, че по време на управлението им България е изпълнила всички условия за прием в Шенген.

„Всички технически и правни условия за Шенген са изпълнени от страната ни. Не е справедливо България да носи последствия от действия, за които тя не е отговорна“, категорична бе Моника Панайотова от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!