Николай Цонев оправдан по четвърто дело

Юлиан Христов 29 октомври 2012 в 14:51 2924 0

Николай Цонев. Снимка: БГНЕС
Николай Цонев. Снимка: БГНЕС

Съдът оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев.

Той, заедно с другите двама подсъдими в процеса - финансистът Тенчо Попов и съдията от СГС Петър Сантиров, бяха подсъдими за това, че са дали 20 хил. евро подкуп  на следовател. Целта била да се спре разследване за злоупотреби на  Цонев в качеството му на военен министър. 

Това е четвъртото дело срещу Цонев, по което той е изцяло оневинен. Две от делата срещу него приключиха окончателно на втора инстанция, а останалите две са с решение на първоинстанционен съд. 

Съдът не намери достатъчно основание и доказателства, за да се съобрази с искането на прокуратурата за седемгодишни присъди за Цонев и Попов и шест години затвор за Сантиров.

Основният свидетел срещу тримата беше следователят Петьо Петров, на когото трябвало да бъде платен откупът. Неговата теза беше, че с него е търсен контакт от страна на Тенчо Попов, по молба на Цонев. Следователят Петров е водил разследването срещу Цонев и той е могъл да го спре. Тезата на подсъдимите обаче е, че Петров, който в професионалните среди бил популярен като Пепи Еврото, бил активната страна при искане на подкупа. 

Към делото бяха приложени СРС-та, чиято законност беше оспорвана през целия процес от защитата на Цонев. Въпреки че те нямат тежест като доказателства в съда, прокуратурата изгради обвинителната си теза на тях. Записите са направени от следователя Петров. 

Поръчката за това дело е от изпълнителната власт и е осъществена от прокуратурата, каза пред журналисти след прочитането на присъдата ексвоенният министър. Изпълнителната власт имаше желание да осъди министър от бившето правителство, с цел да покаже, че те се борят, каза Цонев. Той посочи, че организаторът на акцията срещу него се казва Цветан Цветанов. Всичко ще се изясни в бъдеще, ако адвокатът ме посъветва ще заведа дело срещу свидетеля Петьо Петров, каза Цонев. Той посочи, че вече има дело в Страсбург, което е свързано с унизителния арест. Тогава зам. градският прокурор Роман Василев го накара да падне на колене и го нарече "абсолютен престъпник". За това му провинение на 20 май 2010 г. ВСС го наказа с порицание. Две години по-късно обаче Василев беше повишен от ВСС в ранг на върховен прокурор.

От началото до сега този процес беше политически и имаше за цел да обслужи конюнктурни интереси на мечтите на сегашните управляващи. Надявам се да бъдат взети мерки всички виновниците това да се случи – 3,5 години да бъдем измъчвани и тормозени, да бъдат наказани по някакъв начин, каза Цонев. Той посочи, че те могат да бъдат само законови и съгласно правото. Когато приключи делото на трета инстанция, ще заведем дело срещу прокуратурата, каза Цонев.

Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд. Мерките за неотклонение на Цонев, Сантиров и Попов бяха промени от „парична гаранция” в „подписка”, като беше свалена и забраната им да напускат страната. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови