Библията ни се печата в Азия заради високо ДДС

18 април 2013 в 07:50 2055 5

Библия
Библия

Недопустимо за българската култура и традиции в книгоиздаването е български издателства да печатат книги в Китай заради високото ДДС тук. Пример за този абсурд според тях е последното издание на Бибилията на български, което е печатано в Азия.

Това коментират от обединение "За възраждане на книгата", които днес стартират национална кампания за събиране на подписи за намаляване на ДДС върху книгите стартира днес пред Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в столицата. Началото на подписката ще бъде дадено в 10 ч пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" съвместно с честването на 167 години от издаването на първия български вестник  "Български орел" на Иван Богоров.

Инициаторите от обединение "За възраждане на книгата" настояват, че книгите, вестниците, списанията и други печатни издания трябва да се облагат с по-ниско или нулево ДДС, каквато е практиката в много държави. Те посочват и примери - във Франция ДДС върху книгите е 5%, а в Англия, Австрия и Полша има нулева ставка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови