БАН: Все повече хора се стараят да пишат правилно в интернет

Елица Мартинова 05 август 2013 в 13:59 1897 2

Интернет
Интернет

Наблюдаваме тенденция, в която хората все повече се стремят да пишат правилно в интернет. Това заяви проф. Светла Коева, директор на Института за български език към БАН.

Коментарът си Коева направи по време на 51-ата годишна среща на Асоциацията за компютърна лингвистика, която се провежда в София между 4 и 9 август.

„Има две интересни тенденции: Първата започна преди може би 10 години, свързана с факта, че хората се самоорганизирали да пишат на кирилица в Интернет - тогава, когато това вече беше технически възможно. Другата тенденция е правилното писане. Дори един от най – силните аргументи в дискусия е: „Tи дори не можеш да пишеш правилно, а искаш да ме убедиш, че си прав“, коментира Коева.

Според нея този стремеж показва желанието на потребителите в интернет да покажат принадлежност към една обща среда, която се отличава с определено равнище на култура.

В тази връзка Коева коментира, че в социалните мрежи се наблюдава и „друг тип феномен“ - тенденцията на определени групи от хора да се отличават от останалите с определена лексика.

„Езикът, който се употребява или се използва в Twitter, във Facebook, в други социални мрежи е по – свободен и там могат да се използват различни думи, които фактически не съществуват в езика. Да кажем думи като европеяга, европлък – думи, които авторът сам образува за момента, хората ги разбират, те са интересни, но тези думи ги няма в речниците", изтъкна още Коева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!