Авария спря пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

15 април 2013 в 14:04 2871 1

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй"

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян заради авария на 14 април в 22.39 ч., съобщиха от централата.

Причината за изключването на 1000-мегаватовия блок от електроенергийната система на страната е установяване на пропуск на водород, служещ за охлаждане на турбогенератора, който се намира в машинна зала – конвенционалната, неядрена част на блока. 

С цел обезпечаване на пожарна безопасност и в съответствие с инструкцията за експлоатация на турбогенератора е започната подмяна на водорода в него с азот.

Изключването на турбогенератора не е довело до задействане на аварийната защита на реактора и той е разтоварен до 2% от номиналната си мощност. В момента се работи по отстраняване на технологичния проблем.

За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Случаят няма отношение към радиационната безопасност и няма промяна в състоянието на радиационната обстановка в района на атомната централа, успокояват от "Козлодуй".

Рано тази сутрин, в 3 ч., ресорният зам.-министър на икономиката Божан Стоянов и заместник-председателят на АЯР Борислав Станимиров пристигнаха в атомната електроцентрала. Те участваха в заседанието на щаба, сформиран за установяване на причините за аварията.

Към 11 ч. на 15 април другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ - шести, работи с 81% от мощността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!