5,3 милиона лева отпускат за модернизация на 12 ферми

OFFNews 16 април 2013 в 14:51 1284 0

5,3 милиона лева отпускат за модернизация на 12 ферми

Снимка БГНЕС, архив

5,3 млн. лева ще бъдат отпуснати за модернизация на още 12 фирми у нас, съобщиха от Държавен фонд "Земеделие".

Финансирането е по проект Програма за развитие на селските райони (ПРСР).

Одобрените проекти са на седем животновъдни и пет растениевъдни стопанства.

Три от проектите са предвидени за модернизация на кравеферми. Един от кандидатите ще използва средствата, за да покрие изискванията на ЕС за производство на качествено мляко.

Двама кандидати ще инвестират в птицеферми. Друг фермер ще разшири и преустрои стопанска сграда в зайцеферма. Одобрен е и проектът на пчелар, който ще купи нови кошери.

Два от проектите на растенивъдни стопанства са за строеж на нови силози за зърно. Друго стопанство ще премине към биологично производство на овес, лимец, мека пшеница и люцерна. Последните два проекта предвиждат засаждането на орехи и бадеми и създаването на система за защита на насаждения от праскови от градушки.

Междувременно ДФМ стартира  прием по мярка 114 "Използване на консултантски услуги от фермери и собственици на гори" и мярка 122 "Подобряване икономическата стойност на горите". Всички желаещи ще могат да подават заявления от 29 април.

Приемът на документи по мярка 114 ще се извършва до 23 май 2013 г. Бюджетът за финансиране е 433 786 евро. По мярка 122 документи се приемат до 23 август 2013 г. в областните дирекции на фонда по място на извършване на инвестицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови