30 години затвор за убиеца на 11-годишния Присиян

01 август 2012 в 18:56 2107 0

Христо Сечински е направил пълни самопризнания. Снимка: БГНЕС
Христо Сечински е направил пълни самопризнания. Снимка: БГНЕС

На 30 години затвор беше осъден днес убиец ът на 11-годишния Присиян Иванов – Христо Сечински, по прякор Кобрата.

Освен затвора, Сечински получи още едно наказание за убийството на момчето от Шумен на 4 септември миналата година - 60 000 лева кръвнина за майката на детето Стефка Влайкова и 20 000 лева за бащата Иво Иванов.

Шест месеца след смъртта на детето, майката е получила инфаркт, като по думите на другия й син – Влайко Стефанов, „сърцето й е спряло заради безсънието и мъката“.

В съда Стефанов и приятелят на семейството Валентин Стойчев подробно обрисуваха безуспешното търсене на Присиян през нощта на фаталния 4 септември и на следващия ден.

Съдът прие самопризнанията на 22-годишния Сечински, който пък в своя защита изтъкна, че е изнасилван и бит с колан от баща си, когато е бил на 6 години, след това в Помощното училище на Висока поляна е имало опит за изнасилване, като в крайна сметка бил изнасилен и във Варна. Там е бил настанен от майка си - в пансион за психично болни деца. По това време направил опит и да се самоубие.
Според психиатричната експертиза Кобрата има личностно разстройство, бързо акумулиране на афект, крайни необмислени реакции. Епикризите сочат за ранна детска шизофрения, но мъжът разбира действията си, категорична е прокурор Ася Петрова.

11-годишният Присиян Иванов беше открит мъртъв около 18:30 часа на 5 септември 2011 г. в подземията на тогава недостроения Търговски дом в центъра на Шумен. Момчето беше с 8 прободни рани в областта на врата, като при един от ударите е засегнат и гръбначният стълб.
По тялото му са открити и изгаряния.

Приятели на убитото дете разказаха, че Сечински често посещавал детската площадка, на която си играел Присиян, и показвал пистолети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови