Quantcast

150 000 българи болни от псориазис

Последна промяна на 14 октомври 2013 в 13:52 2189 1

Лекар, Снимка: БГНЕС
Лекар, Снимка: БГНЕС

150 000 души в България са болни от псориазис. Половината от диагностицираните не се лекуват, съобщи председателят на Българското дерматологично дружество проф. Николай Цанков.

Регистър на болните от псориазис няма, но българите с това заболяване са не по-малко от 150 000 души, посочи той.

Една от големите заблуди в обществото е, че псориазисът е едно грозно заболяване. Това обаче не е така. Псориазисът засяга целия организъм и води до усложнения като захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, артрит, депресия, допълни проф. Цанков.

Това заболяване се характеризира със зачервени петна, които се покриват с люспи, като понякога покриват цялото тяло. Псориазисът може да се появи в почти всяка възраст, но в повечето случаи става след навърването на 40 години, обясни проф. Цанков.

Създаването на регистър на болните от псориазис е особено необходимо и трябва да се превърне в национална задача. В момента Здравната каса не покрива медикаментите за това заболяване, но се надяваме това да се случи още следващата година, обявиха дерматолози.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.10 2013 в 17:49

Както бе казал един известен българин: "А дано, ама надали"....В семейството имаме такъв човек и само за подържащо лечение са около 120-150лв. на месец, без особен резултат. Но за съжаление има и други по-страшни диагнози за които не се заделят пари от "Здравната каца".....:):)