14% от младите хора никога не са чели книга

Елица Мартинова 06 април 2012 в 12:43 1580 0

Хартиените вестници не са популярни сред младите, Снимка: БГНЕС
Хартиените вестници не са популярни сред младите, Снимка: БГНЕС

14 % от младите хора не са чели книга през живота си, а половината младежи смятат, че не е необходимо да учат, защото могат да намерят всяка нужна информация в Интернет.

Това сочи проучването „Медийно поведение на младежката аудитория в онлайн среда“ на агенция „МЕДИАНА“. Изследването е представително и е проведено на терен през февруари 2012 г.

В него са участвали 1001 души на възраст между 15 и 29 г.

Проучването показва, че традиционните медии са принудени да се съобразяват с ролята, която Интернет заема в живота на младите.

Изключение не прави и телевизията. Макар че все още държи първото място като основен информационен източник, всеки трети младеж вече гледа телевизия през Интернет.

Вестниците на хартия не са особено популярни сред младежите. Те предпочитат електронните им варианти или информационните сайтове.

Най-големият проблем пред традиционните медии е фактът, че не могат да определят с точност аудиторията си. Младите хора компилират своя собствена интерактивна медия, използвайки по нещо от различни места – извадка от вестник, парче от радиото, предаване от телевизията или текст от новинарския сайт.

Според изследването, към момента в онлайн пространството се вписват 85% от всички запитани, като за 2/3 от тях това е ежедневие, а четири от всеки пет души имат достъп до интернет у дома си. Проучванията сочат, че Интернет остава чужд само за нискообразованите хора и за тези от малките населени места. Агенция „МЕДИАНА“ прогнозира, че до пет години на практика няма да има човек от разглежданата възрастова група, който да не използва интернет.

Експертите от проучването са на мнение, че вече се забелязва и т. нар. „компютърна зависимост“ при младите. Данните сочат, че ¼ от запитаните се чувстват неадекватно, когато нямат достъп до Интернет, и не знаят какво да правят със свободното си време.

Всеки четвърти от анкетираните използва интернет като основно информационно средство. Главните причини за това са бързото разпространение на информацията и лесният достъп.

1/3 от младежите не се ограничават само до един източник в онлайн пространството, а ползват информация от различни места, без да се интересуват кой е първоизточникът ú.

От агенцията са на мнение, че поведението на младите хора ще промени драстично медийната среда в България през идните години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови