100 освиркват депутати, 5-ма задържани за прескачане на огражденията пред НС (видео)

Стефка Накова 11 юли 2013 в 08:48 4640 20

Протест с велосипед  Снимка: Сергей Антонов/Архив
Протест с велосипед Снимка: Сергей Антонов/Архив

Около 100 граждани се събраха тази сутрин пред сградата на парламента за традиционното сутрешно протестно пиене на кафе.

Петима писатели бяха задържани от полицията по време на "интелектуален протест", при който прескочиха металните ограждения пред централния вход

"Прескочихме с надпис „Грабвайте телата”, за да разберат хората, че могат да ни ограничават физически, но никой не може да ни отнеме вярата. Това правителство трябва да бъде свалено, защото е престъпно за страната”, заяви поетът Ясен Атанасов - един от хората, на които бе отправено устно предупреждение и съставен констативен протокол. Останалите четирима са Иван Димитров, Димитър Кенаров, Милена Фучеджиева и Александър Кръстев.

Демонстрацията днес е разделена на две - част от хората са пред централния вход, а повечето - до будката за пропуска откъм задния служебен вход. Скандирания "Мафия" и "Оставка" посрещат всяка кола, за която се предполага, че превозва депутати. Към сградата полетяха и яйца.

Шофьор е пуснал AC/DC от автомобила си и край парламента звучат техни парчета.

Малко след 10 ч протестиращите изгониха от протеста репортерка на телевизията на "Атака" - "Алфа". Хората бяха подразнени от намеците на журналистката, че демонстрацията им е платена. Хората наобиколиха репортерката и запротестираха срещу тезите й, като успяха да я изолират извън основната група без да се стига до насилие.

Движението по бул. "Цар Освободител" в участъка около Народното събрание е спряно.

Сутрешният велопротестОколо 8:30 ч покрай парламента премина и протестното велошествие, посрещнато в аплодисменти от хората на площада. В протеста на колела днес се включиха около 30 колоездачи, ескортирани от полицейска кола и мотор. Те обикалят района на жълтите павета и преминават покрай партийните централи с искане за оставка на сегашното управление.

И днес пред Народното събрание доброволци подаряваха безплатно кафе на протестиращите. 

Малко преди 9 ч започна и инициативата WORKwithme - импровизиран офис пред НС, в който протестиращите могат да работят на бюра на открито пред хотел "Радисън", докато изразяват солидарност с гражданските протести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!