Тренд: 880 хил. българи са убедени, че с ваксината за коронавирус ще се поставят чипове за контрол

Намаляват вярващите в конспиративни теории, всеки трети смята, че COVID-19 е като сезонен грип

OFFNews 24 ноември 2020 в 10:43 11623 0

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. 

880 хил. българи са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Това показват данни от проучване на „Тренд" по поръчка на 24 часа за нагласите на българите спрямо конспиративни теории около COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 2-10 ноември чрез интервюта "лице в лице" сред 1001 души. 

Малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Една четвърт не са съгласни с това твърдение. Делът на смятащите, че коронавирусът е изкуствена болест през юни е 43%.

Отново регистрираме висок дял (45%) на смятащите, че коронавирусът е изкуствено създадена болест с цел фармацевтични компании да печелят. 

Темата с ваксините е особено актуална през последните седмици вследствие на първите ефективни ваксини срещу коронавирус. Една четвърт (25%) от българите през ноември месец са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. През месец април съгласните с това са били 39%.

През месец април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. Прави впечатление, че през ноември имаме повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци.

Една трета от българите са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение. 

935 хил. души (17%) са съгласни, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Отчита се лек спад в споделящите това твърдение спрямо месец юни, когато делът е 23%. Естествено се е повишил делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и фактът, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен.

16% от българите са съгласни, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение.

Друга конспиративна теория е свързана с твърдението, че Бил Гейтс стои зад пандемията от коронавирус, за да контролира хората през чипове, които ще бъдат поставяни заедно с ваксината. 14% са съгласни с това твърдение, а през юни делът е бил 21%. 

53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. Над половин милион българи (10%) обаче са съгласни с това твърдение. Делът на съгласните през юни месец е бил 12%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови