Това ще убие нашата цивилизация

DW Последна промяна на 11 януари 2016 в 15:13 26668 49

Снимка "Ройтерс".

Сирийски мигранти позират за селфи, след като стъпват на бреговете на гръцкия остров Лесбос.

Нали ви казахме, че това са нашественици и изнасилвачи, обясняват сега мнозина след безчинствата в Кьолн и зоват: пускайте бариерата и всеки да стои там, където си е. Но това би убило нашата цивилизация, пише проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле".

След изстъпленията в Кьолн и други европейски градове върху либерално мислещите хора се изля много жлъч: нали ви казахме, че това са нашественици, изнасилвачи, примитивни, непригодни за западния начин на живот. Разбира се, подобни отвратителни деяния трябва да бъдат сурово наказвани: в Германия са на път да втвърдят законодателството, за да може престъпници да бъдат лишавани по-лесно от бежански статут.

Нямам полицейски опит, но лично аз бих въвел критерий за лоялност сред кандидатите за убежище, като на първо място да бъде поставено сътрудничеството със службите. Тоест, да имат предимство онези бежанци, които дават сведения на полицията за престъпления, подготвяни от хора около тях. Вероятно Ви звучи цинично, но така работят полициите. И бих се учудил, ако не постъпват така и сега. Особено важна става подобна тактика, ако се окаже, че посегателствата са били организирани като вид терористичен акт, за което все по-настойчиво се говори.

Оттук нататък нека погледнем на случая от малко по-обща перспектива. Няма да говоря за ценности или хуманизъм. Тези теми не са особено популярни, така че дайте да мислим стратегически.

Нашата цивилизация и онези 3-4 милиарда хора

Какво прави Западна Европа, когато приема хората, бягащи от „Ислямска държава”? Отнема работници, войници, робини на бандитите. Отнема легитимността на режима им, който уж строи ислямски рай на земята - точно така, както "невъзвращенците" едно време бавно унищожаваха комунистическата утопия. По този начин Швеция, Германия и другите страни, отворили границите си, участват във войната с не по-малък принос от САЩ, Франция или Англия, които бомбардират.

Представете си само какво би станало, ако разположим едни хубави картечници по границите - германците биха могли да извадят онези инсталации от времето на Берлинската стена, които стреляха автоматично, без да натоварват морално отделния войник. Или ако се плъзнем по шутовските идеи на Доналд Тръмп и настроим срещу себе си милиард и половина хора по света (неотдавна от негов предизборен митинг беше изгонена жена със забрадка). Ако това се случи, ще консолидираме срещу себе си противник, какъвто не сме имали в цялата си история.

Нашата цивилизация няма по-мощно оръжие от интеграцията. Тя започва още от времето на късния Рим, който разширява все повече своето гражданство и така приобщава околните народи. Продължава после във времето на християнството, което надскача етническите групи и приема в лоното си всякакви индивиди, независимо от род и произход. За да стигнем чак до модерната епоха, която интегрира още по-мащабно отвъд религии, култури и територии. Именно така Западът завладя планетата, а не чрез издигане на стени и граници. От време на време се появяват пречки като Желязната завеса, пиратите на Ал Кайда, ядрената програма на Северна Корея, роботърговците в Централна Африка - но все пак сериозна алтернатива на модерността не се е появила. Модерността в смисъл, че всеки може да влезе, да опита, да се докаже.

Ако се затворим

Да видим сега каква би била другата възможност, за която зоват привържениците на крепостта Европа. Да се изолираме в комплекси от затворен тип и да треперим вътре? Ако нашата цивилизация не настъпва, тя е загубена. А да настъпва означава постъпателно и неотклонно да приобщава онези 3-4 милиарда човешки същества, останали извън нея. Да не забравяме и демографския проблем, който развитият Запад вече десетилетия наред решава единствено чрез имиграция. Без увеличаване на потребители и производители няма растеж, а без растеж светът ни - такъв, какъвто го познаваме, няма бъдеще. И въпросът не е дали ни харесва или не. Такова е просто положението.

Няма съмнение, че всяко раздвижване на големи човешки маси води до търкания и конфликти. В Германия вече има 800 нападения над бежански приюти, при това с жертви. Всяко престъпление е осъдително, не искам да релативирам, но нека разгледаме процесите от всички страни. Готови ли сте да се закълнете, че през последните две години на българо-турската граница не е имало случаи на сексуални посегателства върху бежанци? На кражби, изнудвания, каналджийство? За едно убийство чухме, но нещата някак потънаха.

Ако се върнем назад, ще видим, че подобни движения никога не са били лесни. През 1960-те години в българските градове пристигат масово мигранти от селата, заради форсираната индустриализация. Комунистическият режим въвежда всевъзможни дисциплиниращи мерки - от другарските съдилища и домоуправителя до кварталните отговорници и ДС-доносниците. Имало ли е кражби, посегателства, простотия - ами четете архивите, ще видите.

Не сме някаква християнска енория от 11 век

Вън от съмнение е, че човешките потоци трябва да се овладеят, че трябва да се увеличат както контролът, така и усилията по възпитаване на новодошлите - едва ли има либерални хора, които да възразят на това. Но днес леви и крайно десни искат друго: стоп, пускаме бариерата и всеки да стои там, където си е. Само че това е смъртта на нашата цивилизация. Цивилизация, която не е някаква християнска енория от 11 век, обитаваща китна алпийска долина, а глобална сила, която е поела отговорността за тази планета.

Моля Ви да не мислите, че апелирам за съчувствие към бежанците. В България това съчувствие поражда недоразумение, защото нашите съграждани ги смятат за привилегировани - непрекъснато изваждат епизоди, щипнати тук-там из медиите, в които се разказва как някой бежанец се държал арогантно, как казал на полицая, че Меркел го била поканила. Опитвам се просто да внеса малко разбиране. Който е живял на запад поне малко, знае, че там чужденците са най-долу в йерархията. Така е било винаги. Дискриминират ги, плащат им половината от това, което получават местните, карат ги да се доказват, възползват се от тяхната беззащитност по какви ли не начини. Мигрантът започва от нулата, както се изрази един човек, когото интервюирах преди време: "Правим го заради децата - първото поколение е тор за следващите". Западното съчувствие е свързано именно с тази очевидност: че е трудно да си чужд. В България тази тема е преобърната с главата надолу. Понеже нашите сънародници на запад се оказват изведнъж "успели", ние си представяме, че мигрантът като цяло е привилегирован, а съчувствието към него се разглежда като част от голямата конспирация по заробването ни от лошите либерали.

Може би мислим по този начин, понеже така и не станахме част от този пусти Запад. Но защо тогава се хвърлихме да защитаваме честта на германските жени? Хайде да оставим германската полиция да се оправя, тя не е чак толкова загубена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2016 в 11:06

До: Полковник

"Те разяждат обществения имунитет, допускат, заради едната словесна суетност да стават проводници, проповедници и пропагандатори на недопустимото! Отварят дискусия за императивно недискутируемото! Подменят жестоката истина с приемлива обтекаема измислена словесност!"

Блестящо, Полковник!!! По-добре не може да се каже! Синтезирано и интелигентно! Жалко, че журналистите в популярните медии не могат да мислят и пишат по този начин!

13.01 2016 в 06:13

добър вечер, buonasera professore!
Изключително ми е приятно да те "видя" имах същите опасения както "чесън", че след Септември няма да се "срещнем" и се радвам че си все същия тук! Да сме живи и здрави, както се казва! За Дейвид Боуи и Леми Килмистър - за писаното за тях тук от един мижав "наш оффтор" с плавни и на подскоци църковно религиозни залитания:) - мога само да повторя твоето "Омерзен съм©", което както "чесън" писа - би ни липсвало!

13.01 2016 в 02:39

Здраве желаем, Полковник! С Новым Годом!

Мани тая пуста политика, видя ли колко реда са отделили тъпите ОФФци за отпътуването на DAVID BOWIE? Ма нищо чудно - господарите им от ВВС са оставили ПАКИСТАНО-ИНДИСКА?! говорителка да съобщи на света тъжната новина. Вече дори и ЕВРОПЕЙСКИТЕ новини ще ни ги съобщават разни мургавели, представям си НЕМСКА КУЛТУРНА ХРОНИКА на турски (майчин) език, цъ, цъ, цъ...КЪДЕ ОТИВАМЕ БЕ!

Засипват ни ежечасно с нео-ислямо-фашистка ГЬОБЕЛСОВА ПРОПАГАНДА, обаче за кончината на един световно известен музикант са отделили цифром и словом 18 реда?!

http://offnews.bg/news/Sviat-_12/Dejvid-Baui-pochina-na-69_618706.html

И на всичкото отгоре ЦЕНЗУРИРАТ всеки неполитКУРектен коментар относно мангустите нахлуващи в Европа, благодарение бездействието на БРЮКСЕЛСКАТА ПЛЕСЕН. МУЛТИКУЛТУРАСТИТЕ искат да ни унищожат като цивилизация. Омерзен съм. Такъв-онакъв, обаче австриецът с мустаците беше прав ва политиците:

https://www.youtube.com/watch?v=JLllMBhWqjU

Много, е прав, бай дъ уей. Между другото, Полковник - много ни хареса онова там твоето характеризиране на Джон Кенеди, че е известен, щото е чукал Мерлин Монро; това и за пурата на Клинтън; а сега и другаря Хюсеинович ще се окаже май "омъжен" за травестит. Бил си признал на някакво сборище на хомосексуалисти. Абе накъде отива света бе? Содом и Гомор!

Тоя път обаче няма да спреме до Берлин - неее, караме нататък до Дюнкерк и отвъд. Това вече не се търпи, демонокрастите се оляха съвсем.

https://www.youtube.com/watch?v=VC_zC4-r5K8

13.01 2016 в 00:47

преди година и кусур (края на 2013/началото на 2014) в чудесна дискусия с "pineaple", "чесън", "Лопе де Вега",и естествено, "професор Балкански" и още няколко изключително приятни събеседници споменах и препоръчах да се погледне тактиката за промиване на мозъци и налагане на безумни, зловещи, човеконенавистни и всякакви кретенски идеи - технология описана от покойния и изключително високо ценен от мен Джозеф Овертон (Joseph P. Overton). От тогава бая вода изтече - появиха се и някои публикации на български - повечето дословно повтарят писаното от мен - не им се сърдя - като анонимно лице не мога да имам претенции, макар че елементарната публицистична чистоплътност би изискала да се почва така - "...за първи път по широко феномена, технологията за имплантиране на изначално немислими, недопустими от позиция на обществения морал идеи - известна технология като "прозореца на Овертон" бе спомената, дискутирана, обяснена във форума на оффнюз и т.н." Както и да е, да погледнем позитивно - за да не се повтарям погледнете http://a-specto.bg/prozorecat-na-overton/ от Александър Стефанов, който ме е цитирал почти 100%! Защо споменавам това? През 2013 год минавало ли ви е през главата мисълта, че обербургмайстер в Германия ще препоръчва на германките да са внимателни със ислямопаразитите, минавало ли ви е през акъла, че скандинавската и немската полиция ще оказват натиск на жертви от изнасилания да си налягат парцалите? Че отпадъци, плюнки като Ивайло Дичев ще ни дават препоръки как да толерираме дивата ислямофашистка нетолерантност към толерантна Европа, прочее Еврабия??? Това аз наричам "Троянския кон на Овертон". Немислими, абсурдни неща стават постепенно допустими за обществена дискусия и накрая намират дори законово закрепване. Да не се чудим ако след година две ИДИЛ открият посолство в София, Дичев или Вулвин, или Андролова или някоя друга Калина заминат посланик в Рака и сериозно започнат преговори между Меркел и Ал Багдати за квотите обезглавявания, изтезания и количеството роби които европедерасткия съюз ще допуска да има ИДИЛ. Или споразумение с Папата, колко християни е допустимо годишно да биват убивани в ИДИЛ! Ето защо такива насекоми като Дичев, живял охолно и луксозно през Болшевико-доносническия режим в инкубатора на обслужващата "интелигенция", плувал като мазно петно по Европата в мързеливо гонене на професура по лалалджийство, гласовити и речовити глупаци като Вулвин и неговата "Калинка", вечно правата правдолюбка Дъра-Бърева-Дърева са ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВРЕДНИ И ОПАСНИ!! Те разяждат обществения имунитет, допускат, заради едната словесна суетност да стават проводници, проповедници и пропагандатори на недопустимото! Отварят дискусия за императивно недискутируемото! Подменят жестоката истина с приемлива обтекаема измислена словесност! Няма как да не сте забелязали! Никой не говори за орди хищни рушители, за паплач, за Емигранти...За нашествие! ...Говори се за "Мигранти"! Новоезик, по Оруел! Ето защо такива отрепки трябва да наричаме с истинските им имена – ОТРЕПКИ!

12.01 2016 в 21:56

"пускайте бариерата и всеки да стои там, където си е. Но това би убило нашата цивилизация, пише проф. Ивайло Дичев "

Някой да е прочел това???

Признавам си, че аз го пропуснах. Този човек с половин мозък ни казва в прав текст, че АКО ПУСНЕМ БАРИЕРАТА за емигрантите, ТОВА ЩЕ НИ УБИЕ!

Връщам си думите назад. Този няма и половин мозък. Този има само членоразделна реч и наизустени фрази от мултикулти учебниците и защитните речи на гейовете, които искат да си "раждат" деца със сурогатни майки.

12.01 2016 в 20:50

Добре де, наистина ли европейските граждани са съгласни всички мангусти от цял свят да "мигрират" и да бъдат допуснати в Европа? Тея напълно са осрали родните си места, и сега идват да осерат и тука.

Обаче брюкселската плесен, заедно с демонокрастите, либерастите, толерастите, мултикултурастите, политкуректорастите и обикновените педерасти ни ги НАТРАПВАТ, въпреки че народите на Европа НЕ ГИ ИСКАТ.

Омерзен съм.

12.01 2016 в 20:00

Поредната глупост на Ивайло Дичев. Ние не искаме да ги върнем в Сирия, във войната и вероятно като работна ръка на ИДИЛ, а в Турция или някоя друга държава, където по силата на религията си могат по-лесно да се интегрират. Германската полиция не е загубена, но Фрау Меркел е. Тя забърка цялата тази простотия, тя ги покани, тя ги коткаше с шоколади по гарите (по нейна инциатива), а те са просто икономически имигранти, т.е. келепирджии. Сирийците нямат никакво основание за убежище освен в Турция, защото те бягат масово от война, докато единици от Иран и други държави може и да имат. Защото те може да са дисиденти и съответно политически преследвани. На тях закрила да - след проверка на мотивите им. А сирийците и в Турция нищо не ги заплашва. Да си стоят там. Да бъдат и депотирани дошлите в Европа през 2015 г. - нямат право на убежище. Не само келепирджии, но и изнасилвачи.

12.01 2016 в 18:49

С нечувано нагло предложение излезе германският министър на развитието Герд Мюлер пред немския в. "Билд ам зонтаг": приемане на нов „план Маршал” на стойност 10 млрд. евро, с които ЕС да финансира възстановяването на Ирак, Сирия и Либия.„Всички държави трябва да платят, особено тези, които не приемат бежанци”, смята той.

Няма що - съсипваш съответните държави с "износ на демокрация", организираш им Арабска пролет за свалянето на законната власт и после принуждаваш всички СОЛИДАРНО да плащат сметката от това, което си надробил.

Според Герд Мюлер само 10 на сто от сирийските и иракските имигранти са достигнали Европа, а останалите „все още са на път”, като броят на тези, които идват от Африка е дори по-голям. „В тази вълна има между 8 и 10 милиона души”, посочи германският министър.

И още: „Най-големите движения на хора предстоят - населението на Африка ще се удвои през следващите десетилетия". Той отчете, че „само в областта на Сахара близо 1 милион души са загинали при опита си да избягат”.

Според Мюлер „защитата на външните граници не работи. Шенген се срина. А справедливото разпределение на бежанците не е извършено”. По думите му призивите на президента на Бавария, Хорст Зеехофер, Германия да сложи горна граница за броя на имигрантите, са нереалистични. „Няма как да вдигнем телена ограда около Германия и Европа. Няма никакво значение какво мислим ние тук по този въпрос. Тези хора няма да ни питат дали ги пускаме да дойдат при нас".

Нека се знае:

Дестабилизацията на Ирак и Либия, както и убийствата на Саддам Хюсеин и Муамар Кадафи бяха замислени и изпълнени от САЩ, начело на "международната демократична общност". Това е истината за бежанския поток налазил Европа. Друго и не може да се очаква от САЩ, които са държава без цивилизационен ген и с престъпен уклон. Нещата в Европа ще продължат така до момента, в който НЕЩО не отреже пипалата на агресора и не го изолира в Северна Америка. Глобализация и американизация не са синоними.

12.01 2016 в 13:27

Гледам има малка бройка хора (един, от които с прякор muncho), които пишат по абсолютно всички теми свързани с бежанци и стрелят напосоки, обвинявайки останалите в ксенофобия и расизъм. Това са хора, притежаващи убеденчески умения тип цигански оратор. Демек ти му показваш реалността, а той те обвинява в дискриминация. Същите хора цитират съмнителни статистики, че едва ли не всяка втора жена в Европа била обект на сексуално насилие и казват, че бежанците не били в ядрото на проблема. За тях върха на злото са хора, ходещи по стадионите и такива, които наричат себе си националисти. Същите либерални псевдо-оратори никога не са живяли около цигански махали или близо до бежанци и единствените пъти, когато са имали близък досег с такива примати е било, за да раздават безплатни вафли и кроасани и да си правят селфи с циганетата, което после да постват на фейсбук страницата на някоя НПО и от време на време да организират апокрифни мулти-култи събития. Когато истинската криза настъпи същите ще се покрият и ще обвиняват останалите "ксенофоби", че всичко се случва заради това, че никой не искал да приеме нестандартните обреди, религиозни и културни специфики на различни етноси хора, независимо, че същите противоречат с европейските закони.

12.01 2016 в 13:10

Мнението на господина е меродавно ако действително нещата опираха до бежанци от войната в Сирия-майки с деца,възрастни хора и т.н.само че от всичките кадри които гледахме и гледаме по медийте това са млади мъже на по 20-30 години които изобщо нямат намерение да се интегрират в което и да е общество.Това не са хора бягащи от войната и търсещи спасение в страна която не воюва,това са нашественици чиято цел е ясна -да съсипат,завладеят Европа ,да я направят ислямска,да се възроди ислямския халифат.Всеки нормално мислещ човек ги вижда тези неща.Като бягат от войната тези млади мъже с пари,със мобилни телефони,но умишлено без документи,защо не хванат оръжие да защитат държавата си,майка си баща си жените си.Що за безотговорно решение е да оставиш най-близките си да ги бомбандират,разтрелват и т.н. а ти да се изнесеш в Европа и уж някога да ги вземеш при тебе.Искам да попитам господина в този ред на мисли-Когато Хитлер нападна СССР как щяха да се развият нещата ако руснаците не се хванаха за пушките и започнаха да воюват,а започнаха с хиляди да емигрират,да търся убежище я в Америка,я в Африка или където и да е.