Quantcast

Стигнахме ли вече Европата

Последна промяна на 16 май 2014 в 15:25 4488 5

Помните ли Шрек във втората серия на филма, когато раздразнено питаше: "- Ама, хайде, де! Не стигнахме ли вече!"

Така Марин Лесенски от Институт "Отворено общество" започва презентацията си на Индекса на настигането, представена днес на конференция, организирана от движение MoveBG в София.

А отговорът на въпроса на Шрек е, че по-бедните страни бавно и постепенно настигат богатите страни, към които са се запътили. Но за съжаление това не важи за всички. Докато другите доближават най-развитите страни-членки на ЕС, България (заедно с Румъния) тъпчат на едно място.

Индексът на настигането е направен въз основата на 4 категории - „Икономика“, „Качество на живот“, „Демокрация“, „Управление“, в които са събрани 47 индикатори.

В повечето класации Балканският полуостров е на дъното. С едно голямо изключение - Гърция, която е редом със съседите си в 3 от категориите, е на завидно добро място в калсацията за качество на живот.

Страните, включени в изследването са 35 - членките на ЕС плюс тези, които кандидатстват или възнамеряват да кандидатстват. Изводите от графиките са, че освен традиционното делене на запад и изток, все по-силно се забелязва разделителната линия север-юг. А ние и в двете сме от по-лошата страна на чертата. Но не сме единствени - там са и всичките ни съседи.

Повече за Индекса на настигането можете да видите в тази страница, от която можете да направите сравнителни таблици по страни, категории и индикатори.

Конференцията, на която беше представено изследването, можете да видите тук:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.05 2014 в 13:16

За да настигнеш някого, когато има преднина пред теб или трябва да се забързаш и да го гони до пълно изтощение, или той трябва да получи криза на маратонеца и да капне, за да почне да изостава.
Подобни сравнения особено на неясно сравнение, какво гониш и какво застигаш не водят до нищо повече от празни словоизлияния по неясно зададена тема.
Примерно - по равнище на ритока на нелегалните емигранти които навлизат в страната, и процент от наплива, които остават в съответната страна за да повлияват процента на населението, още сме много назад от повечето страни в Европа. Някой да се оплаква от това ?

17.05 2014 в 00:03

Няма да повтарям предходните двама коментатори. Само ще кажа на онези, които си мислят, че това е заяждане - не е! И да, важно е, че магарето го казва, а не Шрек - казва го едно магаре, което много говори и все е нетърпеливо да стигне някъде, пък където и да било това някъде...

16.05 2014 в 22:48

Страницата:

http://www.thecatchupindex.eu/

е страхотна!!! Силно съм впечатлен. Могат да се извлекат много ценни данни!

16.05 2014 в 19:21

Магарето! Еди Мърфи!
Що се излага, като не знае да провери.

16.05 2014 в 16:29

Не пита Шрек , а магарето. Този отворения от обществото не е гледал филма :)