Стигнахме ли вече Европата

Владимир Йончев 16 май 2014 в 15:25 5235 5

Помните ли Шрек във втората серия на филма, когато раздразнено питаше: "- Ама, хайде, де! Не стигнахме ли вече!"

Така Марин Лесенски от Институт "Отворено общество" започва презентацията си на Индекса на настигането, представена днес на конференция, организирана от движение MoveBG в София.

А отговорът на въпроса на Шрек е, че по-бедните страни бавно и постепенно настигат богатите страни, към които са се запътили. Но за съжаление това не важи за всички. Докато другите доближават най-развитите страни-членки на ЕС, България (заедно с Румъния) тъпчат на едно място.

Индексът на настигането е направен въз основата на 4 категории - „Икономика“, „Качество на живот“, „Демокрация“, „Управление“, в които са събрани 47 индикатори.

В повечето класации Балканският полуостров е на дъното. С едно голямо изключение - Гърция, която е редом със съседите си в 3 от категориите, е на завидно добро място в калсацията за качество на живот.

Страните, включени в изследването са 35 - членките на ЕС плюс тези, които кандидатстват или възнамеряват да кандидатстват. Изводите от графиките са, че освен традиционното делене на запад и изток, все по-силно се забелязва разделителната линия север-юг. А ние и в двете сме от по-лошата страна на чертата. Но не сме единствени - там са и всичките ни съседи.

Повече за Индекса на настигането можете да видите в тази страница, от която можете да направите сравнителни таблици по страни, категории и индикатори.

Конференцията, на която беше представено изследването, можете да видите тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови