Седем причини Янис Варуфакис да е политическа легенда

Euronews 07 юли 2015 в 19:35 19778 22

Снимка wikimedia.org

Euronews

1. Начинът, по който общува

Чрез блога си и своя профил в Туитър той говори директно към хората, към своите фенове и критици, когато поиска, както поиска, без филтъра на медиите.

Невербалната комуникация обаче също е важна. Скандалното видео, в което той показва средния си пръст към цяла Германия, взриви немските медии. То може да е, но може и да не е фалшифицирано от немско хумористично телевизионно предаване.

В крайна сметка това няма значение. Може и да има груб стил, и да е сатанизиран от някои, но той определено остави своята следа.

2. Неговият стил

Той не изглежда, не се облича и не се държи като типичния финансов министър. 

Обвиняван е, че води разточителен начин на живот. Той самият даде голямо интервю за лъскавото френско издание Paris Match със снимки на огромния му апартамент, което причини известна полемика, докато обикновените гърци се бореха с аскетичните мерки и икономическата ситуация.

В друг случай пък той беше забелязан да носи шал, за който се твърди, че струва 500 евро. Варуфакис използва Туитър, за да спре полемиката, като каза, че това е подарък от преди 12 години от жена му. Но критиките така и никога не спряха напълно.

3. Той се конкурира директно с Германия

Като гръцки финансов министър, Варуфакис не склони глава пред Германия - основна икономика на Европейския съюз и най-големия кредитор на Гърция. Всеки симпатизира на по-слабия, но борбен състезател, а това да се движиш на нивото на немската доминантна позиция (възприемана като упорито диктуваща какво трябва и какво не трябва да се прави в Европа) направи Варуфакис много популярен сред движенията против строгите икономии в Евросъюза.

Често е олицетворяван чрез своята опозиция с немския финансов министър Волфганг Шойбле.

Варуфакис срещу Шойбле

Два радикално различни типа хора: Варуфакис е моторист, носещ кожено яке, който е на средна възраст; Шойбле е на 72 и е в инвалидна количка.

4. Той е превърнат в икона на поп-културата

Хората създадоха колажи с фотошоп, за да пресъздадат бившия гръцки финансов министър като звезда от холивудски блокбастър или като герой от видео игра.

5. Той има опит в "истинския свят"

В допълнение към неговото преподаване той е работил за Valve, една от най-големите компании за видео игри в света, ръководена от друга легенда - Гейб Нюъл. Варуфакис е бил "пребиваващ икономист" във Valve Software, като е проучвал социалните измерения на икономиките, които са били спонтанно очертани чрез видео игрите.

6. Той се надсмя над европейските политически конвенции

Янис Варуфакис просто отвя няколко от европейските политически споразумения. В допълнение към честото си неносене на вратовръзка, много са предизвиканите от него конфликти и напрегнати моменти по време на срещите на Европейско ниво.

Освен това той нарече гръцките кредитори - самите хора и институции, с които гръцкото правителство се надяваше да постигне сделка - терористи.

7. Начинът, по който се оттегли

Трудно беше да се предположи по време на триумфалното "Не" на 5 юли, че Янис Варуфакис ще подаде оставка ден по-късно. Той оповести, че ще подаде оставка, ако победи лагерът на "Да".

Изявлението си той направи в Туитър и в своя блог. Едно изречение със сигурност ще затвърди неговото място сред политическите звезди и ще се повтаря сред феновете му с години: "Ще нося с гордост ненавистта на кредиторите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!