Лидерите от еврозоната решават съдбата на Гърция

OFFNews 07 юли 2015 в 07:33 3740 6

Лидерите на държавите от еврозоната се събират в Брюксел, за да обсъдят възможностите за решаване на кризата в Гърция, след проведения референдум и гръцкото "Не" на предложенията на кредиторите. 

На преговорите Гърция ще бъде представена от новия си финансов министър - Евклидис Цакалотос, който и досега водеше преговорите с кредиторите заради нежеланието на европейските лидери да общуват с Янис Варуфакис, съобщава bTV.

В същото време гръцките банки остават затворени поне до сряда. В сила остават и ограниченията за телгене на до 60 евро на ден от банкоматите.

Международните кредитори очакват Гърция спешно да предложи конкретни мерки за стабилизиране на икономиката си. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Париж снощи.

„Вратата остава отворена за дискусии, сега правителството на Ципрас трябва да направи свои предложения - сериозни и заслужаващи доверие", подчерта Оланд.

От своя страна Меркел отбеляза, че „предварителните условия за начало на нови преговори по конкретна програма за европейска стабилност все още не са налице".

Междувременно във вторник и сряда банките в Гърция ще останат затворени. Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че ще продължи в досегашните обеми спешното финансиране на търговските банки на Гърция - в рамките на програмата за спешна ликвидна помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови