Последната нощ на Сократ '2012

Лъчезар Вълев 07 май 2012 в 18:27 10401 1

Снимка:БГНЕС
Снимка:БГНЕС

Помните ли пиесата на Стефан Цанев "Последната нощ на Сократ"? В нея, освен за всичко друго, Сократ, най-великият философ от философите, философстваше по въпроса дали демокрацията е най-добрата обществена система. Дали отрицателният му отговор стана причина да изпие горчивата чаша с отрова, е въпрос на театрална критика. Важното е, че въпросът наново е актуален на същото място 2500 години по-късно. На изборите в неделя гърците забъркаха такава каша, че сега, както преди 2500 г., ще им се наложи да измислят демокрацията отново и отново да я направят работеща. Терминът "демокрация"  се появява в Атина някъде около 507 г. пр. Хр. През годините демокрацията се налага като начин на управление, който е най-естествен за човека и най-малко лош от всички политически системи. Преди повече от 2300 години в своето съчинение "Политика" Аристотел пише следното: "В демокрацията бедните са царете, защото са мнозинство и защото волята на мнозинството има силата на закон". Днес в родината на Аристотел тези думи звучат повече от актуално. На 6 май 2012 г. гръцкият народ разби на пух и прах двупартийната система в страната. Гневът и недоволството на гърците изпратиха в парламента крайни десни и леви партийни формирования, които утъпкаха пътя си към парламента, размахвайки знамето на социалното равенство. Как след днешния ден 300 депутати ще решават съдбата на 11 милиона души? Според Аристотел богатите граждани на Полиса, дори когато участват в управлението при пълна демократична легитимност, винаги ще остават малцинство.

СИРИЗА - новото лице на гръцката революция

Всичко започва през 2001 г., когато започва да узрява идеята за обединение на левицата. Силен тласък за създаването на новата коалиция дава несъгласието със сталинистката линия на Гръцката комунистическа партия (ККЕ). През 1991 г. Коалицията на левите екологични движения (СИН), която се преобразува от електорално обединение в политическа партия, става ядро на "СИРИЗА". На парламентарните избори през 2000 г. към нея се присъединява "Обновената комунистическа екологична левица" (АКОА). Различни леви формации се присъединяват с идеята да създадат една силна лява партия, която да прекрати 40-годишната хегемония на ПАСОК и да стане модерна алтернатива на ККЕ. Тогава за пръв път се чува и името "СИРИЗА" (Sinaspismos Rizopastikis Aristeras), в превод - "Коалиция на радикалната левица". През 2004 г. "СИРИЗА" се явява на парламентарните избори. Партията печели 3,3% от гласовете и вкарва в парламента 6 депутати, всичките идващи от СИН (Коалиция на левите движения и еколозите). Следват негодуванията на останалите партии, които сформират коалицията.

Палачът на Нова Демокрация и ПАСОК Алексис Ципрас, харизматичният лидер на СИРИЗА, е роден през 1974 г. в Атина. Завършва Атинския национален технически университет (Политехнио) със специалност строителен инженер. Още от ранна възраст проявява интерес към политиката. През 80-те години става член на младежката Комунистическа партия. Активното му участие в различни студентски протести и изявите му по телевизията отварят пътя му към политиката. През 1999 г. е избран за секретар на младежкия "СИН" и продължава да заема тази длъжност о 2003 г. На местните избори през 2006 г. е избран за общински съветник на Атина, пост, който заема до 2008 г., когато е избран за председател на "СИРИЗА". 33-годишният Ципрас става най-младият лидер на парламентарна партия в цялата история на Гърция. През 2010 г. е преизбран на поста. Често Ципрас е обвиняван от противниците си в използването на партизански тактики и прокарване на популистки идеи в партията. Резултатите от изборите, с които "СИРИЗА" излиза за пръв път начело със Ципрас, са смятани за голям провал за партията. Партията получава едва 4,6% и вкарва 13 депутати в парламента. Този понеделник, ден след вота, Ципрас определи резултата от изборите като мирна революция. Първата му работа е да потърси подкрепата на останалите леви партии, за да подсили позициите на СИРИЗА. Той не пропуска да отбележи, че резултатите сочат сериозен удар върху партиите, подписали Меморандума за финансова помощ - "ПАСОК" и "Нова демокрация". Ципрас говори смело и директно от позицията на силния въпреки изправената пред зловеща криза Гърция. "Меркел е задължена да признае, че нейната политиката и икономическите съкращения се провалиха", категоричен е той. По думите на Ципрас днес  тези, които подкрепят договорите за финансова помощ, са малцинство.

Да си "Анти!" докрай

Според младия ляв лидер резултатите показват, че народът е наказал с вота си погрешно водената политика. След срещата с мандатоносителя Андонис Самарас (лидер на "Нова Демокрация") Ципрас е категоричен - никаква коалиция между "Нова Демокрация" и "СИРИЗА". "Няма да вкараме през прозореца това, което изхвърли през вратата гръцкият народ вчера", категоричен е Ципрас. Младият лидер отбеляза, че коалиция с тях ще наруши конституционните права на гласоподавателите. Ключов и очакван ход. Според гръцката конституция, ако мандатоносителя не състави правителство до 3 дни, мандатът отива при втората класирала се на изборите партия. Ако "Нова Демокрация" удари на камък с "ПАСОК" и с "Демократичната левица", на ход идва "СИРИЗА". Ципрас показа, че очаква с нетърпение тази възможност и заяви, че ще се опита да обедини левите сили, за да изведе Гърция от рамките на Меморандума за финансова помощ. В очите на Ципрас проведените на 6 май избори довяват вятъра на промяната не само на Гърция, но и за цяла Европа. А какво видяха в "СИРИЗА" очите на над 1 млн. гърци? Днес Сократ би задал въпроса така: "Кога се живее по-лесно - когато си "роб" или когато притежаваш изстраданото право да избираш?".  

* Заглавието е заимствано от пиесата на Стефан Цанев "Последната нощ на Сократ"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews