Може ли да бъде спасена рублата?

DW Последна промяна на 17 декември 2014 в 19:44 16885 50

Руската рубла има един смел, но самотен защитник. Шефката на централната банка предприе радикални мерки, за да предотврати ново свличане на валутния курс. Но и това няма да помогне - нужно е друго, пише Андрей Гурков от "Дойче веле".

Председателката на Руската централна банка Елвира Набиулина е изявен професионалист и смел човек. Доказа го като по спешност вдигна основния лихвен процент от 10,5 на 17 на сто. Това бе своевременно и решително действие в отговор на паниката, обхванала в понеделник руския валутен пазар.

Дълбоката рецесия е неизбежна

Извънредните мерки на Руската централна банка трябваше да ликвидират паниката на пазара, която е способна за най-кратко време да доведе цялата финансова система на Русия до колапс, както и да повлияе на стремително нарастващата инфлация. Ясно е, че подобно радикално нарастване на основния лихвен процент ще увеличи сериозно лихвите по депозитите, което би трябвало да подтикне руснаците да държат парите си в банките, вместо да ги харчат и да увеличават допълнително инфлацията.

В същото време обаче затягането на паричната политика окончателно ще задуши спадащия и без друго икономически ръст в страната - а кредитите ще станат непоносимо скъпи. При това положение не може да става и дума за някаква инвестиционна активност, а още по-малко - за разцвет на руската икономика.

Потребителската активност, която през последните години бе висока, ще спадне, което донякъде ще намали инвестиционния натиск върху рублата. В най-сложно положение ще се окажат фирмите, а и частните лица, които са взели кредити - те ще се нуждаят от нови заеми, за да могат да обслужват вече поетите дългове. На практика това означава, че се очаква дълбока рецесия с нарастване на просрочените кредити, с банкрути на фирми и банки, с увеличаване на безработицата и намаляване на заплатите в Русия през 2015.

Тревожно предупреждение от най-високо ниво

Щом шефката на Централната банка се е решила на подобни мерки, явно ситуацията около рублата и нивото на инфлацията са толкова сериозни, че без големи и крайно болезнени жертви не е възможно да се стабилизират финансовите устои на държавата. Набиулина всъщност е първата толкова високопоставена фигура в Русия, която официално изнася този проблем. Вдигането на основния лихвен процент на 17 на сто е алармиращ сигнал, предупреждение и апел да се действа незабавно.

С това можем да кажем, че шефката на банката е предприела всичко, което е по силите ѝ. Най-голямата й заслуга е тази, че в сегашната трудна ситуация тя заложи на икономически и пазарни методи за решаване на проблема. Сега е ред на другите да покажат решителност. На президента, правителството и депутатите се разчита да променят радикално досегашния политически и икономически курс на страната, който само за броени месеци до такава степен изостри хроничните проблеми на Русия, че успя да разклати цялата ѝ финансова система.

Финансовите пазари явно са готови да повярват на Набиулина - за което свидетелства стабилизирането на рублата от вчера /16.12/ сутринта. Те обаче не вярват, че руският политически елит и президентът Владимир Путин са способни да променят радикално досегашната външна, вътрешна и икономическа политика на страната. Те не вярват и в това, че Кремъл е готов да прекрати въоръжената си авантюра в Източна Украйна, което представлява задължително условие за смекчаването на западните финансови санкции.

Не вярват, че Москва ще се заеме сериозно със задачата да подобрява инвестиционния климат и да привлича чуждестранни инвеститори, да се бори срещу корупцията, да модернизира индустрията, да ограничава властта на монополите, да стимулира диверсификацията в икономиката, която все още фатално зависи от нивото на световните цени на петрола.

Ето защо само няколко часа след като Руската централна банка изкара най-тежката си артилерия и изстреля почти всичките си налични муниции, рублата продължи да се свлича спрямо долара и еврото. Рано или късно Русия ще трябва да подхване истински радикални реформи. И с всеки ден закъснение, цената им ще става още по-болезнена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.12 2014 в 19:16

В близко бъдеще, ако нещата се закрепят, Русия може да достигне Белгия /страна с територия колкото Московска област и по малко население/ по обща капиталова състоятелност. Да стискаме палци, другари!

18.12 2014 в 18:23

И Кънчо дали ще се напише данАци или данЪци не променя факта, че Лукойл не ги плаща.

18.12 2014 в 18:21

Няма нужда да се старая когато пиша на тролчета. Те така и така са си тъпички. А и да не забравя към момента в богата Русия 70% от населението получава по - ниски заплати от тези в много бедната България.
И още нещо не мразя Русия. Въпреки, че като българин имам много поводи за това.
Русия ми е толкова безразлична колкото и САЩ. Докато руснаците си мизерстват в кочинката не ми пречат. Дори путин преди да изпрати терористите си в Украйна ми беше симпатичен.

18.12 2014 в 17:55

пусни си една проверка на правописа момче. видно е че си крайно неграмотен.
Дори и онази офф-ца от нтв, дето участва из всичките им предавания е ПО-ГРАМОТНА ОТ ТЕБ! Оная дето не знае столиците.

глупак говори за данАци....

ха.-ха-хаххххх!

18.12 2014 в 17:50

Кънчо кой ни продава бензина? Май бяха Лукойл руска компания с каква газ работи топлофикацията май пак с руска. Кой уволни 15 000 български работници и не плаща данаци щото от петрол нямал печалба разбираш ли. Май пак беше Лукойл

18.12 2014 в 17:44

И утре да стане 100 рублата ти кво?
По-богат ли ще станеш? По-добре ли ще живееш?
Как това ще ти се отрази? А на държавата ни?
Да не би бензина да е станал 20ст и да съм пропуснал да разбера? Вчера зареждах и още си беше 2,24лв.
А Тока? А парното? А хляба?
А летния сезон в който са заети 5месеца 650хил души?


Тая сляпа ярост и дива омраза ще ви докара до Онкологията.

18.12 2014 в 17:37

Бирникь с колко милиарда олекна валутния резерв на Русия за това. Или си мислиш че е безкраен както лъже путя. 419 милиарда от които похарчени 180 и пак си имат 419.
Утре пазара като реагира на глупостите които наговори путин колко ще трябва да продадат за да запазят това ниво. А готовите пари имат гадното своиство да свършват особенно аки ги харчиш неразумно.

18.12 2014 в 15:52

Преди 1 ден - Курсът на еврото проби 100 рубли ... 16 Декември 2014 11:25.
Преди 3 часа - Москва. Официалният курс на еврото се е понижил с 11,25 рубли и в момента е 73,34 рубли за едно евро, предаде РИА Новости.

18.12 2014 в 14:48

Kаква е разликата между тоалетната хартия и рублата. Последната има защита.

18.12 2014 в 12:40

А защо да бъде спасявана рублата?Така си е много добре.