Мистерията AGM-88 HARM в Украйна. Пентагонът призна доставките на ракетите за Киев, но с какво ги изстрелва ВСУ?

Красимир Крумов 09 август 2022 в 18:18 57402 16

AGM-88 HARM

Снимка Telegram / Военный осведомитель

AGM-88 HARM

Експерти откриха доказателства за използването на американски ракети AGM-88 HARM в Украйна, съобщи в неделя профилираният телеграм канал „Военен наблюдател“ с позоваване на собствени източници на територията на бойните действия в Украйна. Ракетата е била използвана за поразяване на радиолокационна система на Руската армия и е изстреляна откъм украинската страна, твърдят руснаците.

„Това е първото документално потвърждение на използването на подобни боеприпаси от украинската армия при положение, че липсват данни ВСУ официално да са получавали такива боеприпаси.“ – написаха експертите от „Военен наблюдател“. 

До този момент в американските открити източници липсваха следи за присъствието на ракетата в Украйна. Във вторник обаче Пентагонът, цитиран от CNN за първи път призна, че САЩ са изпратили в Украйна необявявани досега антирадарни ракети за поразяване на  руските радарни системи. Колин Кал, заместник-министър на отбраната по политическите въпроси, заяви на брифинг, че САЩ са изпратили "определен брой" ракети, без да уточнява колко, кога и какъв точно тип. 

Снимките, разпространение от руските агенции би трябвало да бъдат доказателство, че Украйна е получила от САЩ AGM-88 HARM, обстрелът с които предшества всяка голяма операция на американската авиация. CNN потвърждава с позоваване на министерството на отбраната, че ракетата е точно AGM-88 High-Speed ​​Anti-Radiation Missile (HARM). 

Въпросът, който си задават сега експертите от всички страни е как биха могли украинците да използват AGM-88 HARM без да разполагат с американски самолети, които са способни да ги носят. 

През 1986 година летящите със скорост два пъти по-голяма от тази на звука ракети са засечени на мониторите на либийските ПВО радари. Време за реакция обаче няма. Само секунди по-късно хилядите метални отломки на ракетите засипват радарните станции на либийците. Противовъздушната отбрана на Триполи ослепява и американците спокойно могат да бомбардират столицата и Бенгази в отговор на атентата на либийските специални служби срещу американски войници от база в Западен Берлин. По подобен начин AGM-88 са използвани и в Ирак и Югославия. Сега, казват, са се появили в украинските арсенали, което би трябвало да стресне Москва, защото са в състояние да "извадят очите" на руските С-400, които досега не позволяват на украинската авиация да се доближава до ПВО-то на Русия.

И се връщаме към въпроса за носителите. AGM-88 HARM се пренасят от самолети, но не и от украинските Миг-29 и Су-27 – просто на тях няма как да им се закачат тези ракети. Електрониката на изтребителите съветско производство не е съвместима с американското въоръжение, коментират полски експерти.

Теоретически е възможно съвсем тайно украинците да са направили някаква грандиозна модификация на оборудването си или са получили от някоя от страните от НАТО модифицирани към стандарта на пакта Миг-ове. Използването на новото въоръжение би изисквало тренировки. Американците използват за изстрелване на противорадарните ракети F-16 Wild Weasel, специализирани машини за електронна борба и поразяване на противовъздушни системи. 

Достоверно би звучала версията, че Пентагонът е доставил на Украйна системи за наземно изстрелване на AGM-88 HARM. Вярно, че такива системи никой не е виждал, твърдят експертите, но пък това не означава задължително, че не съществуват. Системи за борба с ПВО базирани на танкови шасита през 70-те години са използвани в Израел. Украинците пък успешно използват самоходни системи за изстрелване на противокорабни ракети Harpoon и са унищожили със сигурност поне един руски кораб по този нетипичен начин.

През 2018 година производителят на ракетите HARM, концернът Northop-Grumman представи концепция за изстрелване на ракетите от товарен контейнер, монтиран върху камион.

Борбата с руската ПВО е една от най-важните задачи на украинското командване. Руснаците разполагат зенитно-ракетни установки и съпътстващи ги радарни станции много близо до фронтовата линия, за да попречат на украинската авиация не само да атакува позициите на руските войски, но и изобщо да се появи в близост до тях. Вкарването в действие от украинската страна на установката HARM би решило този проблем, коментират в открити източници военните експерти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

16

dolivo

12.08 2022 в 12:53

браво, изобретателността украинска ще вземе войната, помнете

а боклуците и троловете отдолу дето пишат, хубаво, да ги знаем какво кроят и на кой слугуват

-490

15

EA Trash

12.08 2022 в 01:33

Бившия зам. командир на Азов - Волин, вече не вика "Слава Украинье" а моли Донбас за прошка. Видеото стана сензация...
Пък за ракетите, на кой му дреме, като така или инак нищо няма да променят, ако ще и милиарди бройки да им пратят хамериканосите.

8053

13

DARTH VADER

10.08 2022 в 01:43

НЕВРОАТЛАНТИКА СЪВСЕМ ЗАГУБИ ВРЪЗКАТА С ГЛАВНИЯ КОМПЮТЪР...


ТАКА ПРАВЯТ РУСНАЦИТЕ С ДОБРИТЕ КОЛАБОРАЦИОНИСТИ,ИЗПОЛЗВАТ ГИ ЗА ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ СРЕЩУ ДРЕБНИ ОБЛАГИ,ПЪК ПОСЛЕ КАТО ИЗТРЕЩЯТ-АЙДЕ ПРИ КАШПИРОВСКИ:)))

2073

12

Johnny B Goode

10.08 2022 в 01:12

Малко са били 12 години, повече е трябвало.

210

9

Merc

09.08 2022 в 22:39

Мноого го закъсаха мурзилките !

2073

8

Johnny B Goode

09.08 2022 в 22:30

А, и коригирай малко описанието на таргет аудиторията за превода. Не сме завършили математическа гиманзия, PhD-то ни е по математика. Много помага в отглеждането на кравите.

2073

7

Johnny B Goode

09.08 2022 в 21:34

.... чиния си руски), че много се излагаш.

'А la guerre comme а la guerre" е израза.