Медиана: 38% от хората не очакват от Борисов 3 нито добро, нито лошо

OFFNews 27 юли 2017 в 13:41 3141 3

ГЕРБ продължава да е първа политическа сила, партията на Бойко Борисов ще победи БСП с 3%, ако сега се проведат парламентарни избори. 

Това показват данните от национално представително за страната изследване на Агенция Медиана, проведено от 12 до 18 юли с 1002 човека в 125 гнезда в страната. ГЕРБ привлича традиционните си избиратели - около една четвърт от пълнолетните граждани. Не се наблюдава и разочарование и намаляваща подкрепа сред тях – това са и основно оптимистите, както за перспективите пред страната, така и по отношение на личното им материално благосъстояние, коментират социолозите.

БСП е преодоляла кризата на доверие, характерна за 2015/2016 година и се намира на около 3 % след основния си политически опонент. Участието във властта не се е отразило негативно на Патриотите. Те запазват своите симпатизанти в обема от преди предсрочните избори.

Воля е понесла тежки удари върху имиджа си – вероятно в резултат от повдигнатите обвинения към Веселин Марешки и други членове на формацията. Все още, обаче, е на границата за влизане в парламента.

ДОСТ практически е изчезнал от политическата карта вътре в страната. ДПС продължава да бъде основната партия на българските турци и на пръв поглед не изглежда да е понесла особени щети от ДОСТ (в рамките на избирателите в страната).

Реформаторският блок продължава да води своеобразен задгробен живот. Въпреки фактическия му политически разпад, значителна част от избирателите (3.5 %) заявяват, че на избори биха гласували за него.

В обществото доминира песимизъм по отношение развитието на страната. Само 18% разчитат на подобрение, докато песимистите, очакващи влошаване, са близо два пъти повече – 34 %.

Близо 40% от хората живеят с усещане за влошаване на материалния стандарт на домакинството си. Отново 18% отчитат положително развитие в благосъстоянието на семейството си.

Близо два пъти повече са хората, според които новото управление разочарова, спрямо тези, на които то вдъхва надежда (54% : 26%). Вярват, че правителството „Борисов-3“ ще успее да подобри положението в страната 22 %, докато опасяващите се, че тази власт ще го влоши, са 30%. Най-голям е делът на хората (38 %), които смятат, че просто нищо няма да се промени – нито към добро, нито към по-лошо.

Засега този скептицизъм към властта не се насочва към търсене на политическа алтернатива, твърдят от Медиана. 

АКО ДНЕС, СЕГА ИМАШЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ, ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ(в проценти)?

ГЕРБ 24.0
БСП ЗА БЪЛГАРИЯ 21.5
ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ (НФСБ, АТАКА И ВМРО) 7.8
ДПС 6.7
РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК 3.5
ВОЛЯ 3.4
ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ 1.2
ДВИЖЕНИЕ 21 0.7
АБВ 0.6
ЗА ДРУГА ПАРТИЯ 1.1
НЕ БИХА ГЛАСУВАЛИ 29.5

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

1

мнение от IP

27.07 2017 в 14:18

Няма да гласуват 30%......40% имат усещане за влошено материално състояние, 54% са разочаровани. Разпадът продължава с емиграция, спасяване поединични, подържане на някакъв бизнес заради политически връзки. Това е изводът.
А терминът "първа политическа сила", втора на 3% и т.н. е безсмислено бръщолевене.