Галъп: Българите не харесват правителството, но не искат избори

66,4% не очакват значителни промени в политиката на кабинета след ротацията

OFFNews 15 февруари 2024 в 10:42 1738 1

Проучване

Снимка Галъп интернешънъл болкан

66,4% от пълнолетните българи не очакват значителни промени в политиката на новото правителство след ротацията, а 18% очакват, а останалите не могат да преценят. 

Това сочат националнопредставителни данни на „Галъп интернешънъл болкан“ специално за Българската национална телевизия от изследване, проведено между 11 и 19 януари „лице в лице“ сред пълнолетните българи. 

Любопитното е, че всички основни електорати са на мнение, че големи промени едва ли ще има с изключение на този на ГЕРБ. Там мненията са поделени. Явно част от привържениците на поемащата управлението формация всъщност биха желали да видят промени. 

Междувременно, рутинният мониторинг на „Галъп интернешънъл болкан“ дали правителството трябва да подаде оставка и да се отиде на предсрочни избори показва, че подобни перспективи не се ползват с подкрепа сред мнозинствата: 34,2% са „за“ оставка, но 41,4% са „против“. Останалите се колебаят. 

Избори сега пък изглеждат съвсем нежелани. 30,9% са „за“, на 48,4% „против“. Останалите се колебаят. Агенцията следи тези показатели месец след месец и засега те показват по-скоро умора от постоянните политически промени и избори в изминалите няколко години, коментират социолозите. 

Доверието в правителството обаче остава ниско: 22,2% имат, но 67,7% нямат доверие. Останалите не могат да определят. Това е неприятна на фона на последните десетилетия картина, дори и да не е изключение. И показва, че има сериозна ниша за алтернативи, коментират от Галъп. 

-----------------------------------------------

Изследването е проведено между 11 и 19 януари 2024 г. сред 807 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 54 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

1

Mateevk

15.02 2024 в 11:19

Ами попитайте ги тия българи кой вариант на правителство им се струва по-добър - сегашният или такъв с участието на БСП, Възраждане и ИТН, който да ни превърне в Беларус. №2. А може би трети вариант с доминация на бъдеща партия на Радев, който няма да се различава по крайната си цел от втория? Ето така ги попитайте, защото така стоят нещата като възможен избор в момента.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика