Борисов се преизмисли като по-националистически настроен лидер, търси популярност

"Инцидентът с ветото“ за Северна Македония е работа срещу дългосрочния ни интерес, смята Даниел Смилов

OFFNews 18 ноември 2020 в 10:50 10690 4

Премиерът Бойко Борисов е решил „да се преизмисли като по-националистически настроен лидер", заради отслабената си позиция във вътрешнополитически план. Да печели популярност на база на залитания в такава посока.  

Това заяви политологът доц. Даниел Смилов, преподавател в Софийския университет, по БНР, като коментира ветото на страната ни за преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. 

"Инцидентът с ветото“ за Северна Македония е „куриозен от много гледни точки“, коментира той. Това е в противоречие с позиции, които досега страната ни е отстоявала, защото от 90-те години ние сме страната, която най-активно е подкрепяла Македония за нейното еврочленство и това е наш стратегически приоритет, коментира Смилов. 

И сега ние сме готови всичко това да зачеркнем, да налеем маслото в друг огън – на настроенията в самата Европа, че част от Балканите нямат място в ЕС. Това вече е работа срещу българския дългосрочен интерес. Интересно защо ГЕРБ го прави това. Процесът на разширяване е важен за нас и ако го блокираме, обричаме региона си на маргинално съществуване в периферията на Европа, каза още Смилов. 

Според него е странен начинът, по който сме избрали да помагаме на Македония по пътя й към ЕС. В договора за добросъседство има много общи и обтекаеми формулировки и е трудно да се изгради ясна позиция на негова основа, подчерта преподавателят. От политическите изказвания у нас пък не става съвсем ясно какво би ни удовлетворило в кратък период, за да вдигнем ветото, отбеляза политологът.     

Може би сме в такава ситуация, че трябва да се мисли за опит за излизане от капана, в който сме влезли. Анекси, може би декларации биха били някакво решение, смята Смилов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1894

4

Sashkavas

18.11 2020 в 19:00

Абе кумин, защо си мислиш, че някой пък търси твоето мнение за моето мнение ? Аз за разлика от теб поне имам мнение :-)

6589

3

stanimir_13

18.11 2020 в 13:28

Дори и най-чистата и правдива кауза иска правилните действия. Нашата дипломация в случая е малко като слон в стъкларски магазин.

3000

2

Smoker

18.11 2020 в 13:00

Sashkavas:
Ами хайде де. Давай и ти.
Оооо забравих твойто мнение никой не го търси.

1894

1

Sashkavas

18.11 2020 в 11:38

Другаря Смислов е готов за парици и родина и мама да продаде. Добър пример за низините до които платената журналистика може да достигне.