5 месеца война. Стратегия, тактика и цели на Путин в Украйна към окончателното му поражение

Виктор Андрусов 25 юли 2022 в 10:26 15881 8

Според Андрусов победата на Украйна е необратима.

Снимка Министерство на отбраната на Украйна

Според Андрусов победата на Украйна е необратима.

Днес е 5-ият месец от войната (в неделя, б. р.). Тя ще бъда продължителна. Всъщност 5-те месеца е онова време, в което повечето от нас се отърсиха от илюзията за бързото й приключване. За съжаление единственото оптимистично твърдение, че войната ще свърши преди Нова година, има малко основания да се сбъдне.

Днес мога само да потвърдя един от старите ми текстове, че ние постигнахме победа на стратегическо ниво, но ще ни минат не малко време и жертви, докато тя не се превърне в реалност.

За последните месеци ние на практика създадохме най-модерната армия на НАТО, способна да се бори с почти всички модерни оръжия на държавите-членки. Мдааа, ние още не сме получили самолети и далекобойни ракети. Но Путин продължава да прави всичко, за да ни ги дадат и тях, включително и с удара по пристанището в Одеса, като за пореден път доказва, че Путин изпълнява само онези споразумения, за които може да бъде принуден да спазва. Нашите партньори почти напълно изминаха пътя от странични наблюдатели до съюзници и връщането оттук нататък ще бъде невъзможно, независимо колко ще бъде трудно.

Днес Путин си поставя три цели:

1. Завладяване на Донбас до декември

2. Газов шантаж на Европа

3. Сваляне на проукраинските правителства в Европа и загуба на демократите в Конгреса на САЩ.

По всички всички тези цели Путин има много малки шансове да успее. Динамиката на напредъка на окупатора в Донбас, а едновременно с това увеличаването на капацитета ни като цяло поражда съмнения за по-нататъшния успех на руската армия. Особено на фона на безумни загуби за превземане дори на малки населени места. Освен това украинските контраудари, които ще бъдат осъществени в близко бъдеще, могат да доведат дотам Путин да завърши 22-ра година с много по-малко окупирана територия, отколкото е тя в момента.

Няма перспективи и газовият шантаж.

Да, Европа не може без руски газ, но истината е, че Путин не може да спре доставките на газ, тъй като това ще има катастрофални последици за руския бюджет и като цяло ще причини технологични щети на този процес за в бъдеще.

Свалянето на проукраинските правителства може да се превърне в Путин в увеличаване на правителствата, подкрепящи Украйна. Смяната на Джонсън с Тръс (Лиза Тръс, б. р.) е много добра новина за Украйна. Кризата в Италия далеч не означава, че „приятелите на Путин“ ще дойдат на власт, а в САЩ, въпреки спада в подкрепата за Байдън, демократите вървят засега рамо до рамо с консерваторите преди изборите на 8 ноември. В крайна сметка, Путин е извършил толкова много злодейства срещу човечеството, че дори крайно левите не могат да обяснят европейците опитите да преговарят с него.

За обобщение ще кажа следното: победата ни остава необратима. Да, още е много далече до изтощението на руските армия и икономика. Да, ние ще платим висока цена с невинни животи. Но 5 месеца са достатъчно време, за да видим ясна историческа тенденция за поражението на Путин.

Слава на Украйна!

Виктор Андрусов е директор на аналитичния център Украински институт за бъдещето, бивш съветник на министъра на вътрешните работи на Украйна. Текстът е от личния му профил във Фейсбук, заглавието е на OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-490

10

EA Trash

25.07 2022 в 22:24

Анализи? Не ставайте смешни!

210

9

Merc

25.07 2022 в 20:40

Щяха дя вземат Киев за 3 дни. Хахахаха.
Вече пети месец ядат дървото , а перспективите им за в бъдеще са повече от мрачни.

210

8

Merc

25.07 2022 в 20:38

Сега ще гледаме резила на чебурашките , който ще е в пъти по голям от резила от първата и втората чеченски войни.

А бежанците от бившата империя ще са в пъти повече от украинските.

2099

6

Mateevk

25.07 2022 в 15:00

Че те и в Швейцария и Австрия са немскоговорящи, ама референдуми по-други и другояче правят, а не за самоопределение под немска окупация. Това вече са го живели някога и са разбрали, че не става по този начин. Но нали Путин е век назад, сега е негов ред да се опари, което включва и да понследва съдбата на Саддам...

2051

3

Propaganda

25.07 2022 в 11:42

Спрените газови доставки са панацея - една студена зима, една трудна година, но после вечна свобода.

От друга страна руските боклуци избор нямат. Просто Европа е пазар без еквивалент. На кого ще продават? На далечна Азия - регион без зима ли?

Ще се гърчат ръшките въшки...ама много! Амин!