Зелен сертификат по избор

Юлиана Ончева 05 януари 2022 в 14:28 6199 3

Снимка Архив

Не, не е по избор. За всички нас зеленият сертификат е задължителен. По избор е само за депутатите.

Те пак си уредиха да са по-така.

Днес в НС комисия, която да анализира противоепидемичните мерки в страната, не се създаде, а зеленият сертификат за влизане в парламента изобщо не успя да влезе в пленарна зала. Пак го отложиха - този път още на ниво точка в дневния ред, и сега явно ще се чака Омикрон да победи Делта, а вълната, предизвикана от него, да утихне възможно най-бързо. Дотогава вероятно проектът за решение на д-р Александър Симидчиев от Демократична България ще се преработва и ще минава през комисии, както информира председателят на парламента Никола Минчев от Продължаваме промяната. 

Всъщност дали депутатите искат или не искат да се предпазват в личен план от коронавирус, как предпочитат да го преболедуват, си е тяхна работа. 

Проблемът, който противниците на предложението в парламента да се влиза с тест или зелен сертификат от ИТН и БСП е, че спират промяната, в името на която влязоха във властта заедно с ПП и ДБ. Защото "за едни може, за други - не" е принцип, разяждащ обществото ни достатъчно дълго.  

Със сигурност, за да отпадне засега обсъждането на зеления сертификат в НС, има причини - да не се набиват на очи различията между управляващите коалиционни партньори, да не гласуват ПП и ДБ заедно с ГЕРБ, да не свика "Възраждане" протести пред парламента, което никоя власт не обича, да не се окаже, че някои депутати лъжат, че са ваксинирани... Накратко - политически интереси спират зеления сертификат. Още по-общо казано - конюнктурни. 

Обаче ресторантьорите също си имат техни си - ресторантьорски интереси, лекарите - докторски, учителите - учителски и така до безкрай. 

Няма как да провеждаш политиката "ваксинирай се, предпази себе си, мисли и за уязвимите болни и възрастни", ако посланието, което отправяш, е "за мен това не се отнася". 100% отговорът на управлявания е "и за мен не се отнася". И дотук с промяната. 

Всъщност големият проблем на управляващите в името на промяната е, че добрите им намерения се давят в зле прикрити интереси и сбъркани послания.

Само още един пример - безплатният паркинг за депутати до храм "Св. Александър Невски". Незаконен е, но "за нас това не се отнася". И така всеки, паркирал неправилно в София, може да каже - защо пък аз да плащам за паркиране или глоба, ако съм спрял не там, където трябва. 

Оттук до дребната корупция, връзкарството, тарикатлъка, лицемерието и т.н. стъпката е миша, а промяната бяга с гигантски крачки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1331

3

ваксиниран

06.01 2022 в 12:31

Светът винаги се е управлявал от глупаци, издигнати от други глупаци, които им вярват на тъпотиите.

14469

2

случайно прочетох

06.01 2022 в 11:59

Юлиана Ончева, поздравления!