Тръбата за Перник е почти готова

Владимир Йончев 14 март 2020 в 19:38 8535 0

тръбата за Перник

Снимка Сергей Антонов

Само в най-високата точка на трасето тръбите още не бяха зарити, но до края на днешния ден и това е направено.

Водопроводът, който трябва да се доставя вода за Перник от язовир "Бели Искър" през Мало Бучино е почти готов.

Днес изтекоха 45 дни от първата копка за тръбата (45-те дни от първото обещание на Бойко Борисов изтекоха на 3 март) и екипът ни реши да провери докъде е стигнал строежът.

Тръбата, която е с дължина 13,2 км е положена изцяло. Тя изцяло минава покрай стария път Суходол-Мошино.

Днес по обед само на едно място - на най-високата точка от трасето, точно над втория тунел на магистрала "Люлин" по посока от София към Перник, тръбата още не беше зарита изцяло, но се очакваше това да стане в рамките на няколко часа.

Снимка: Сергей Антонов

На това място е и новоизграденият резервоар, който все още има неугледен вид, но е в състояние да функционира.

Има само още два обекта, по които вчера се работеше. Единият са спирателни кранове в началото на стръмното изкачване, другият е непосредствено до село Големо Бучино. До довечера ще са готови и заровени, казаха работниците.

Снимка: Сергей Антонов

Достатъчно готова е и помпената станция, която беше изградена високо над село Мало Бучино. По нея остават множество довършителни работи, но тя вече може да изпълнява основното си предназначение - да изпомпи вода от София, през седловината към Пернишкото поле.

Според инженерите на обекта в следващите 3 дни могат да започнат тестовете.

Какво ще представляват те?

Най-напред тръбите ще се промият обилно с вода. След това ще бъдат промити с хлор. Край трасето вече са докарани 1 тон хлорни съединения. След промиването с хлор отново тръбите ще бъдат промити с вода, а след това напълнени до достигане на максималното им налягане.

Тогава ще се разбере дали всичко е наред. Може да се окаже, че някъде има теч, че някоя заварка не е добра и ще трябва там да се разкопае и оправи. Но ако се окаже, че всичко е ОК, вода към Перник може да тръгне още до края на следеващата седмица.

След това остават само довършителни работи. Пътят на места Суходол-Перник е увреден от копането и ще трябва да се асфалтира, но и сега е достатъчно проходим и използваем.

Снимка: Сергей Антонов

В същото време язовир Студена вече е доста пълен. Ето снимка от днес:

Снимка: Сергей Антонов

А това е снимка, направена от същото място, но на 16 декември. Разликата е очевидна и то при положение, че най-критичното ниво на язовира не беше през декември, а в края на януари. (Още снимки от декември тук)

Снимка: Владимир Йончев

В момента в язовир "Студена" има над 7,4 млн. кубически метра вода, в края на януари те бяха около 3 млн. От началото на март притокът не е спадал под 2000 л/с, а в един от дните надхвърли 5000 л/с. Това означава, че само през март в язовира ще влязат около 6 млн. куб. метра вода. Реалното потребление на Перник и селата около него без режим е около 1,1 млн. куб. метра заедно с течовете.

Това означава, че към момента Перник (без "Стомана") има вода за около 4 месеца, а притокът през април, май и юни винаги и по-голям, отколкото през март. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !