Шефът на шоуто влиза в политиката - простаците имат право на представителство

Огнян Минчев Последна промяна на 08 август 2019 в 21:16 40370 9

Огнян Минчев

Кратко и ясно. Най-вече - вярно. Има две новини - добра и лоша.

Добрата новина е, че шефът на шоуто влиза в политиката. В една демокрация - дори и фасадна - представителството е най-важният процес. Ако в страната има определен брой простаци - те имат право на политическо представителство. Те трябва да бъдат представлявани - за предпочитане чрез различни и конкуриращи се просташки политически платформи. Груби, грозни, ниско интелигентни, примитивно манипулативни. Нека най-добрият спечели. След него вторият, третият и ... т.н.

Лошата новина е, че освен процес на представителство - "отдолу нагоре", политиката е и процес на формиране и структуриране на обществената публичност от страна на политическите институции - партийни и държавни - "отгоре надолу". Колкото по-просташки политически платформи успяват, толкова по-силен е процесът на систематично по-нататъшно опростачване на гласоподавателите чрез институциите, превръщането им в озлобено стадо, готово да тръгне да прегризва нечии гърла на "врагове" и/или просто на хора с по-различен манталитет. В определен момент процесът става необратим, с което се слага край и на самата демокрация - дори само фасадна. Защото един от основните критерии за демократично управление е винаги наличната възможност за обратимост на настоящето управление и резултатите от него чрез свободно (информирано) упражняване волята на гражданите.

И още една новина - който както ще да я определя, дали добра или лоша. Шоуто продължава - в кабеларка, която ще се бори за много широка гледаемост. Няма да се учудя, ако я достигне.

Коментарът е публикуван в личния Facebook профил на политолога Огнян Минчев

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5444

9

zuljin

18.08 2019 в 14:50

Настоящите управляващи мутри са бивши МИЛИЦИОНЕРИ от соца, предимно хора с основно и без образование, в голям процент от случайте с тежко криминално минало.
Докато не изринем до крак тая мърша нищо няма да се промени към добро.
Въпроса е ще ли я изринем, или ще продължаваме да си треам докато не разпродадат държавата до последния квадратен сантиметър?

7819

8

Краси

13.08 2019 в 15:44

Не мисля, че простащината на настоящите управляващи мутри може да бъде надхвърлена, така че чалгарят би могъл да е някаква форма на подобрение.
Който не вярва, да погледне тук посочените цитати:
https://offnews.bg/politika/kakvi-gi-nagovori-borisov-samo-za-den-v-turkmenistan-video-709077.html
Или да си спомни несвързаните словоизлияния на Цецерон.
Селянията и простотията на комунистите преди 89 г. и техния вожд Тодор Живков отдавна е надмината в пъти.
Което идва да покаже едно единствено нещо - избранниците са продукт на своите избиратели. Сещате ли се за какво говоря?

1811

7

Toni2019

09.08 2019 в 14:40

Ниската култура е най-важна за контрола и Ахмед Доган много добре го знае, а и не само той. Темата е обширна, но си задайте въпроса защо само нелицеприятни комплексари са калинки в парламента... когато сложиш гнусен комплексар на ключов пост стимулът мотивиращ го да се гаври с народа срещу доволна порция е много по-голям. От друга страна народът изпаднал в тотална апатия удобно може да си го обижда пред екранчето и с това да освобождава насъбралото се напрежение. "Той е гнусен и прост. Аз съм повече от него..." е да ама той и обкръжението му те клатят ежедневно и ти им плащаш за всички това с психическото си здраве и доходи...

11406

6

Hihi1981

09.08 2019 в 11:04

Доста крайно,но доста вярно!

5444

5

zuljin

09.08 2019 в 08:20

Простащината отдавна ни е завладяла... 10 години вече управлява еднокнижния, тъй че ние отдавна си копаем дъното. Минчев позакъснял си както винаги, а и явно лижеш нечий з@дници както винаги!

13409

4

мнение от IP

08.08 2019 в 23:37

Един друг човек например, който скоро ще заеме висок пост (вече ме е страх да казвам имена) показва, че простащината отдавна е завладяла държавата. И не Слави е постигнал това. А и в думите на Огнян Минчев има надменно лепене на етикети, което само по себе си е лош вкус, прилягащ на простаците.

3361

3

Кики

08.08 2019 в 23:26

Мисля, че разсъжденията на Минчев за лошата новина са точни, но те вече не са новина, а реалност, в която живеем. И колкото и да е парадоксално, началото на процеса започна с установяването на демократичното управление. Бяхме свидетели на безпринципни уговорки, безпочвени стратегии, фалшиви кризи, урбулешка реституция, крадлива приватизация, насаждана омраза, престъпно разделение на нацията....Тогава много хора бяха част от тези унизителни игри, а сега са учудени, дори смаяни. Защо Минчев чак чак сега биеш камбаната? Късно е!

13409

2

мнение от IP

08.08 2019 в 23:21

Аз пък доживях да не съм...

22188

1

Стефан

08.08 2019 в 22:48

Доживях да съм съгласен с Огнян Минчев ...(((