При такситата София не е в Европа. Превзе ли мафията столичните общинари

Светослав Метанов 18 май 2018 в 16:43 8933 0

Досега Столична община удържаше на законодателното безумие да определя минимални цени на таксиметровите услуги, но всеки смел и адекватен акт в наше село явно е изключение. 

Абсурдното изискване, ограничаващо свободния пазар и конкуренцията, стана факт по време на правителството на Пламен Орешарски. И до ден днешен местната власт в София намираше начини да го заобиколи. В момента обаче членовете на СОС обсъждат очевадно тъпи идеи и се готвят да клекнат пред рекета на бакшишите.

Друг е въпросът, дали абсурдът, който се готвят да гласуват, се дължи само страх от това да не се изсипят жълти коли пред "Московска 33", или има чисто финансово обяснение, подплатено с финикийски знаци...

Които знаят, няма да признаят.

В предложенията да се определи минимална цена на таксиметровите услуги между 89 ст./км и 1,13 лв./км здрав разум няма.

Защото подобно решение на общинарите в София няма да постигне абсолютно нищо друго освен наказание на хората, които са ги избирали - столичани. Също и гостите на града. Това е административно налагане на нереално високи цени за калпава услуга, често предлагана в смрадливи коли от съмнителни субекти без елементарна култура на обслужване.  

В момента масовата цена на таксиметровите превози в столицата не е нито 89 ст., нито нито 1,13 лева на километър, а с 25-30 процента по-ниска. Повечето фирми возят за 77-79 ст./км, но има и по-евтини варианти между 69 и 74 ст./км. Само от това е ясно, че аргументът колко била реалната себестойност на услугата е напълно несъстоятелен. И няма как да бъде при положение, че на улиците в столицата има такси автомобили, които струват 30 000-40 000 лева, и такива, които трудно биха могли да се продадат и за 300-400 лева. 

Отделна тема е, че никой не спира таксиметровите шофьори да возят на каквато си искат цена под максималната, която в момента е 1,30 лева на километър през деня и 1,60 лева през нощта. Фактът, че бакшишите не вдигат цените, е показателен, че и при сегашните тарифи им е достатъчно добре и не губят.

В много градове в Европа и Щатите таксиметровите превози са на фиксирана цена, от която няма мърдане и възможност за измама. Плащат се тлъсти хилядарки, ако искаш да излезеш на пиацата. Има куп ограничения и стандарти за обслужване. Но там няма да видиш мизерни и стари коли, неучтиви шофьори и помпички за надуване на сметката. В цивилизования свят никой бакшиш няма да откаже фактура.

В това отношение София не е Европа. Всички изброени проблеми ще си останат дори и минималната цена да се изравни с тази в Лондон. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови