Таксита натискат Столична община да вдигне цените вместо тях

OFFNews 10 ноември 2017 в 06:30 5477 1

Таксиметрови компании искат да вдигнат цените в София, като за целта натискат Столична община да въведе минимална тарифа за услугата. 

Преговори вече текат по искане на бакшишите, научи OFFNews.

Според представители на бранша минималната цена трябва да бъде по-висока от най-често срещаната сега около 70 стотинки на километър.

Предложението на практика звучи доста абсурдно, тъй като повече от 70 стотинки на километър искат само "копърките", които дебнат пред нощните барове, край болниците и на Централна гара. Освен това на пазара в столицата има и жълти коли, които возят на цена от 59 стотинки на километър.

От "Московска" 33 обаче не са съгласни нито да се намесват на пазара, нито да поемат отговорност за повишаване на цените на такситата. Ако въведем минимална цена 1 стотинка, кой проблем ще решим, обясняват съветници. 

Въвеждането на минимални цени на такситата бе гласувано в края на 42-ото Народно събрание по предложение на бившия транспортен министър от БСП Петър Мутафчиев. Според текста общинските съвети определят долен праг на тарифите. Такъв бе фиксиран в много от общините у нас, но не и в София. В столицата има само максимална тарифа, която е 1,30 лева/км от 6 до 22 часа и 1,60 лв./км.

През 2014 г. от таксиметровия бранш бяха внесли предложение в Столичния общински съвет 1,30 лева да бъде минималната цена, а не максималната. Замисълът обаче не мина. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!